En de zon fietst door de hemel

Gedichtendag

Karel Sergen
do 31/01/2019 - 20:00
Literatuur
Gratis
60'
Dit evenement is gratis

Ruud Hendrickx (hoofdredacteur Van Dale) nam 'ochtendgrijs' en 'winterprik' van Frank Deboosere op in het Grote Woordenboek. Hij schrijft in het poëzie- en fotoboek En de zon fietst door de hemel dat Franks grootste creativiteit schuilt in zijn beeldend taalgebruik.

Dat is ook dichter Karel Sergen niet ontgaan. Hij ging met meer dan 2000 van Franks weerberichten aan de slag en bracht zo ‘op poëtische wijze’ het collectief weergeheugen van de laatste 30 jaar in Vlaanderen, ja zelfs van België duurzaam in kaart.

Frank Debooseres motto is ‘Blijven kijken’. Die fantasievolle beeldkracht toont de populaire wetenschapper niet alleen in zijn nauwkeurig door Sergen georchestreerd taal- en beeldgebruik maar ook in zijn foto’s, waarmee hij nu uit de kast komt.  “

Leuvenaar Karel Sergen brengt hun weerboek via slideshow, video, interview, muziek en voordracht in Barbóék voor het voetlicht.

Hij trapt op gang met foto’s van Frank, begeleid door live gitaarmuziek van Johan Van Den Bossche. Hij neemt een bocht via een greep uit interviews van beiden aan Ivan De Vadder en Marcel Vanthilt. De sprint is zijn voordracht, samen met Mieke Ransschaert, waardoor je weer wéét: “Het weer komt in schuifjes”.

De apotheose: een ode aan de Belgische paraplu (gitaar).

programma

deuren: 19.30 uur
aanvang: 20.00 uur
einde: 21.00 uur  

gratis tickets

Zeker zijn van een plekje? Dan mail je best naar info@barboek.be


In de pers

  • “Dichter Karel ging met mijn woorden aan de haal.  De 52 gedichten zijn heel herkenbaar maar toch helemaal anders.  Ik hield ervan bij elk gedicht een weerfoto van mezelf te plaatsen. De dichter en de weerman, het is meer dan 1 + 1 = 2. Blij te hebben meegewerkt, het boek is ook prachtig uitgegeven.”(Frank Deboosere)
  • Ik loop dikwijls met mijn hoofd in de wolken. Met een klein digitaaltje binnen handbereik.  Altijd met heel veel goesting. Het geheim van de mooie foto zit in het oog, het hoofd en het hart van de fotograaf.” (Frank Deboosere)
  • “Ik kreeg een heel opgewekt gevoel, hou van de speelse, optimistische of minstens relativerende sfeer van deze poëzie" (lezeres)
     

Credits

met medewerking van 30CC in het kader van de week van de poëzie

Dit evenement is gratis