Eerst

Pleun van Engelen en Ellis Meeusen
wo 29/11/2023 - 20:00

Ticketprijzen

pay what you can: € 20 - € 17 - € 14 - € 10 - € 7

Drie jaar geleden deden Ellis Meeusen en Pleun van Engelen mee met een televisiequiz. Ze hebben die toen niet gewonnen. Ze werden tweede.

Vanuit alle onverwachte, onverwerkte en onbenullige gevoelens die bij het verliezen kwamen kijken, maakten ze Eerst: een voorstelling over winnaarsmentaliteit en competitiedrang. En over het gebrek daaraan. Over meisjes die niet snel kunnen rennen en als laatste mogen kiezen van de prijzentafel. Over tekentournooien en ballonnenwedstrijden. Over opofferen, doorgaan en toch falen. Over als eerste op de zuidpool willen zijn. Vooral over als eerste op de zuidpool willen zijn.

Eerst is een tekstuele en muzikale race door een ijslandschap en een ode aan alle tweedes, derdes en laatstes in de wereld.

In de pers

  • “Zo brengt ‘Eerst’ een eresaluut aan alle tweedes, derdes of eender wie die net naast de hoofdprijs grijpt: je hebt dezelfde tocht afgelegd, dat verdient evengoed een applaus. Maar ‘Eerst’ raakt evengoed een ander belangrijk pijnpunt aan: het stuk steekt een riem onder het hart van al wie onbedoeld en – vooral – ongewild tot competitie gedwongen wordt.” (Pzazz)
  • “Ellis Meeusen en Pleun van Engelen brengen de knappe zelfgeschreven tekst met enorme bravoure en humor. Ook muzikaal weten ze je te raken. Een voorstelling die -door zijn veel herkenbare momenten- je niet onberoerd laat. Een pleidooi om anders, genuanceerder te kijken naar de dingen. Eerst is hartverwarmend, zoals een warm deken in deze donkere tijden.” (Pascal Lervant, De Grote Post)

Credits

tekst en spel Pleun van Engelen en Ellis Meeusen muzikale coaching en eindregie Harald Austbø scenografie Sander Salden en Emilie Poelmans / allicht kostuum Wim Muyllaert technische ondersteuning Tim van der Linden artistieke klankborden Suzanne Grotenhuis, Freek Vielen en Het Nieuwstedelijk foto Sander Salden

Kijk ook eens bij:

Gij zijt het

Jozefien Mombaerts en Johan Heldenbergh
vr 01/12/2023 - 20:00

GRUIS/aan de twijfel

Jessa Vandamme en Werktoneel / NTGent
do 21/12/2023 - 20:00

(v)

De NWE tijd / Freek Vielen
wo 03/04/2024 - 20:00

Warm

tg STAN & Discordia
do 11/04/2024 - 20:00
vr 12/04/2024 - 20:00

De Madonna van de kleine vallei

Jessa Wildemeersch / les yeux bleus
do 16/05/2024 - 20:00