Duty of Care + nagesprek Nic Balthazar in Aula Vesalius

di 18/04/2023 - 20:30 Tickets

Ticketprijzen

  • € 11 – € 2,20 voor UiTPASkorting aan kansentarief
  • € 9 - ZED x ZEDkaart, ZED-Lerarenkaart
  • € 4 - ZED-Studentenkaart

Terwijl overal ter wereld aan de alarmbel wordt getrokken door klimaatactivisten en -experts gaan vervuilende multinationals en nalatende overheden verder hun gang. Tot een Nederlandse advocaat wereldgeschiedenis schrijft en de weg baant voor een nieuw soort klimaatactivisme: in de rechtbank. 

Roger Cox klaagde in 2015 de Nederlandse overheid aan in een eerste klimaatzaak. Ondanks alle voorspellingen dat dit nooit kon lukken, won hij de zaak. Nu maakt Cox zich op voor een nieuw David versus Goliath verhaal: hij wil Shell aanklagen, één van de meest vervuilende gas- en olie concerns ter wereld.

Regisseur Nic Balthazar volgt in dit spannende courtroom drama Roger Cox tijdens zijn missie. Cox' uitgangspunt is duidelijk: iedereen met grote verantwoordelijkheid heeft een ‘zorgplicht’: de plicht om alle aardbewoners en de toekomstige generaties een recht op leven te geven, en deze zorgplicht negeren is een onwettelijke daad. Een hoopvol en inspirerend verhaal dat toont hoe één mens werkelijk een verschil kan maken. De wet, advocaten en rechters zouden weleens de enigen kunnen zijn die de wereld op tijd kunnen redden. De film won de publieksprijs op DOCVILLE 2022.

Credits

Nic Balthazar – 2022 – België

Kijk ook eens bij: