DE VADER, DE ZOON EN HET HEILIGE FEEST

Sadettin Kirmiziyüz
wo 11/01/2017 - 20:00 Tickets
do 12/01/2017 - 20:00 Tickets
Theater
Jongeren (12+)
90'

Ticketprijzen

€ 15 (rang 1) - € 13 (rang 2)

In november 2010 maakte theatermaker Sadettin Kırmızıyüz de grootste reis van zijn leven. Samen met zijn vader trok hij naar Mekka voor de bedevaart, de Hadj, om zo een familiale traditie voort te zetten. Met zijn vader als voorganger in dit eeuwenoude ritueel, werd hij als leerling ingewijd. Gewapend met de ervaringen van deze indringende reis maakte hij de voorstelling 'De vader, de zoon en het heilige feest' over vaders en zonen, geloven en niet geloven, Abraham, Isaak, Mohammed, God en Allah. Een heilige roadstory waarin niets niet kan en alles waar is. En dat moet gevierd worden. Nu, zes jaar later, speelt Sadettin deze voorstelling weer, in een vernieuwde versie.

"In een tijd waarin religie steeds politieker gemaakt wordt, is het weer tijd dit persoonlijke verhaal over religie, secularisering, vaders en zonen opnieuw op de planken te brengen '", (Sadettin Kırmızıyüz)

Kırmızıyüz is een hedendaagse verteller; vanuit zijn maatschappelijk engagement en grote fascinatie voor geschiedenis en wereldliteratuur ontstaan voorstellingen die meer zijn dan egodocumenten.

TOP

In TOP gaan we op zoek naar andere stemmen en perspectieven, in een tijd waarin onzekerheid meer aanwezig is dan ooit. We nodigen nieuwe theatermakers uit, vaak met een migratieachtergrond, en doorbreken zo de canon binnen het theater en onze maatschappij.


In de pers

“Energiek vertelt hij van de hadj met zijn vader, een pittige confrontatie met zijn wortels … Kirmiziyüz heeft een sterk charisma en kan mooi vertellen … je hebt na afloop het gevoel in Mekka te zijn geweest zonder dat je het wist”, (Volkskrant )

“de flair en knipoog waarmee Kirmiziyüz vertelt, doet de voorstelling ademen, de oprechtheid bijwijlen naar adem happen”, (Knack)

“Kırmızıyüz is niet alleen een aanstekelijk prater, hij kruidt het verhaal met een grote reeks sappige details, die voor een belangrijk deel in zijn beweeglijke lijf zijn gaan zitten (….) hier gaat het dus allemaal om, een paar plankieren en een gierende hartstocht. In de gaten houden dus!”, (De Groene Amsterdammer)

Waarom is De vader, de zoon en het heilige feest anno 2016 nog steeds relevant? Sadettin vertelt het in 5 antwoorden op 5 vragen.

Credits

tekst, concept en spel Sadettin Kirmiziyüz coaching Vincent Rietveld productie Trouble Man, Huis van Bourgondië, theatermakershuis de Queeste (nu Het nieuwstedelijk), Dommelhof en C-mine

www.troubleman.nl