DE SCHAAR VAN DE TSAAR

Het Kwartier & Corpus Ca
wo 22/03/2017 - 15:00
Theater, Familie
vanaf 6 jaar

Ticketprijzen

€ 10

– ik ben de papa
– ik ben de mama
– ik ben het kind
– en morgen is het mijn beurt
– dan ben ik de papa
– en ik de mama
– en ik het kind

In een verlaten kamer leven drie mensen. Van een wereld buiten de kamer hebben ze geen weet. Ze doen wat ze willen hoe ze denken dat het moet. Alles loopt fout, alles gaat goed.

Dan komt er iemand binnen, met andere regels en gewoontes.

Na Wachten en andere heldendaden (Taalunie Toneelschrijfprijs 2015) maakt Het Kwartier met De schaar van de tsaar een ontregelde voorstelling over hoe achter elke muur nog een hele wereld ligt. Met de fysieke spelers van Corpus Ca en tekst van Freek Mariën ontstaat een uitgelaten sfeer met een grimmige ondertoon.

Toelichting door maker Freek Mariën: "Door een nieuwe mini-maatschappij op scène te bouwen (zoals ook elk gezin er één is) tonen we de absurditeit van regels. Volwassenen zullen in die regels de absurditeit van sommige vanzelfsprekendheden herkennen. De aparte maakwijze (via Grotowski en kinderspelletjes) resulteert in een directheid die je weinig ziet in jeugdtheater, maar voor kinderen, die zelf erg grote emoties ervaren, des te herkenbaarder is.

In de pers

'Territorium, autoriteit, normaliteit, identiteit, integratie: De schaar van de tsaar vertaalt zowat alle grote kwesties in het klein. Die kunst van de vereenvoudiging weet regisseur Freek Mariën in zijn erg gelaagde en geslaagde tekst treffend te vatten.' (De Standaard, 27/2)

Credits

van en met Sofie Van den Bossche, Tom Van der Velde, Saskia Verstiggel en Lobke Leirens tekst en regie Freek Mariën decor en lichtontwerp Timme Afschrift coaching Johan Knuts kostuum Niké Moens muziek Ruben Nachtergaele dramaturgie Ruth Mariën techniek Bram Waelkens educatieve omkadering STAU zakelijke ondersteuning DRIFT met dank aan Larf, kc De Werf, Vooruit, Destelheide met steun van de Vlaamse Overheid, Vlaams Fonds voor de Letteren, Krokusfestival, Villanella, CC Mechelen, De Warande

www.hetkwartier.be

Ticketprijzen

€ 10