De Knikkers van Qadir

HETGEVOLG
wo 19/10/2022 - 20:00
Theater

Ticketprijzen

  • Pay what you can: € 8 - € 11 - € 14 - € 17 - € 20
  • € 2,80 voor UiTPAS met kansentarief
  • geen andere kortingen

Vijf jaar geleden was Qadir Nadery drie maanden onderweg met zijn kinderen, die toen nog maar twee en vier jaar oud waren. Over de bergen en over de zee. Levensgevaarlijk, zonder dat ze wisten wat de volgende minuut hen zou brengen. Nu vertelt hij zijn verhaal in HETGEVOLG.

Opgejaagd door bliksemschichten van noodlot en toeval nemen Qadir Nadery en de Hartenspelers je mee in het verbijsterende spoor van Qadirs leven. Een meeslepende en hartverscheurende voorstelling, een verhaal over een exodus die het slechtste in de mens laat zien, maar tegelijk ook de onmetelijke kracht toont van de menselijke waardigheid. Een verhaal dat je moet horen en zien.

Wie is deze vluchteling eigenlijk?
Hoe zag zijn leven er precies uit?
Waarom heeft hij zijn land verlaten?
Hoe voelt hij zich daarbij?

De basis voor deze voorstelling is het boek De knikkers van Qadir dat Qadir Nadery en Leo Bormans samen hebben geschreven. In een intensief en emotioneel schrijfproces vinden schrijver en vluchteling elkaar. “Alsof twee bliksemschichten elkaar troffen”, zegt Qadir hierover. Een Afghaans spreekwoord zegt dat er op dat moment een diamant ontstaat. En dat is het dan ook geworden: een ruwe diamant, een levensverhaal dat niemand onberoerd laat.

“Pakkend en hartverscheurend verhaal, van een man met een vrouw en twee meisjes, zes knikkers en twee jurkjes in een rugzak, op zoek naar hoop en veiligheid. Het roept bij mij herinneringen op van kinderspelletjes en van verhalen die mijn moeder vertelde over Rostam, een Perzische held uit de Shahnameh, over granaatappels en edelstenen.” (Mehdi Ghafaryian, curator Buurtwerkingen)

Credits

tekst Leo Bormans en Qadir Nadery regie Stefan Perceval met Qadir Nadery, Rita Goossens, Rita Scheyltjens, Karina Geerts, Ludo Van Laer, Dirk Van Bladel, Kizzy Van Laer en Agnes Beckx muziek Kris Auwers kostuum Mieke Vermeiren en Christel Van Wuytswinckel licht Marcel Visser vormgeving Ultima Thule productie HETGEVOLG coproductie Het Laatste Bedrijf in samenwerking met Uitgeverij Lannoo met de steun van de Tax Shelter maatregel van de Belgische Federale Overheid en Gallop Tax Shelter foto Marit Stocker

Kijk ook eens bij:

De Bastaard

Het Zuidelijk Toneel
do 02/03/2023 - 13:30
do 02/03/2023 - 20:00

Het Kraakpand

Theater Stap
di 16/05/2023 - 19:00