De Aanzegster

Zuidpool
do 19/03/2020 - 20:00
Geannuleerd
Theater
2u15'

Ticketprijzen

€ 16 (rang 1) - € 14 (rang 2) - € 11 (rang 3)

check onze  kortingen

Om de verspreiding van het coronavirus af te remmen, werd deze voorstelling geannuleerd. We zoeken volop naar een nieuwe datum. Heb je een ticket voor deze voorstelling, dan zal 30CC spoedig met jou contact opnemen over de volgende stappen. Je hoeft zelf dus geen actie te ondernemen.

In het westerse theaterrepertoire zijn er nauwelijks vrouwenrollen die moeiteloos naast een rol als ‘Hamlet’, ‘Oedipus’ of ‘Oom Wanja’ kunnen staan. Zuidpool brengt daar verandering in en gaat in zee met grootmeester Ilja Leonard Pfeijffer.

Hij schrijft een theatertekst over de opkomst en neergang van een beroemde actrice. Als slachtoffer van én voorvechtster tegen mannelijke onderdrukking verwerft zij op korte tijd een enorme heldenstatus. Ze wordt wereldwijd een voorbeeld voor andere vrouwen en zet een beweging in gang die in alle gelederen van de samenleving voelbaar is. Tot zij zelf dader blijkt te zijn… 

‘De aanzegster’ is een hedendaagse tragedie waarin waarheid en fake-waarheid onherkenbaar door elkaar lopen in een strijd die via de media wordt gevoerd. Een strijd waarin beeldvorming krachtiger en fataler is dan feiten.

In de pers

  • Ilja Leonard Pfeijffer in Winteruur op VRT NU
  • ‘De aanzegster’ levert twee interessante inzichten op die MeToo overstijgen. Ze zijn misschien niet helemaal nieuw, maar Pfeijffer verwerkt ze met veel prudentie en vernuft in zijn tekst. De eerste is dat het vandaag bij zaken van groot maatschappelijk of economisch belang almaar minder draait om de waarheid, maar om hoe de waarheid door de verschillende partijen in de markt wordt gezet.
    Een andere, eerder feministische gedachte: hoe goedbedoeld de MeToobeweging ook was, seksisme en patriarchaal denken blijven diep ingebakken in onze maatschappelijke structuren. (De Tijd)

Credits

met Sofie Decleir, Robby Cleiren, Koen van Kaam, Stijn Van Opstal & Kenneth Cardon tekst Ilja Leonard Pfeijffer
regie
Jorgen Cassier livemuziek Els Vandeweyer kostuumontwerp Andrea Kränzlin lichtontwerp Harry Cole techniek Eva Dermul & Wim De Clerck productie Zuidpool in coproductie met de Roovers