Bruegel - GEANNULEERD

Lisaboa Houbrechts | Toneelhuis
wo 27/05/2020 - 20:00
Geannuleerd
Theater
2 uur
voorstelling geannuleerd omwille van de coronamaatregelen.

Ticketprijzen

€ 16 (rang 1) - € 14 (rang 2) - € 11 (rang 3)

check onze kortingen

Om de verspreiding van het coronavirus af te remmen, wordt deze vertoning geannuleerd. Heb je een ticket voor deze voorstelling, dan zal 30CC spoedig met jou contact opnemen over de volgende stappen. Je hoeft zelf dus geen actie te ondernemen.

Dulle Griet neemt je mee op een reis door de tijd. Zo ontwikkelt zich een caleidoscopisch portret van Pieter Bruegel de Oude en het tijdperk waarin hij haar creëerde.

Na het gedurfde '1095' (2017) en de controversiële 'Hamlet' (2018) neemt Lisaboa Houbrechts met het nieuwe 'Bruegel' opnieuw een duik in de geschiedenis. '1095' bracht ons naar de duistere wereld van de kruistochten. De ruwe bewerking van 'Hamlet' leverde een verrassend familieportret op, nu eens intimistisch dan weer uitzinnig. Telkens daagt Lisaboa haar performers uit tot veelvormige speelstijlen die onderling mogen schuren en botsen.

Met 'Bruegel' schrijft Lisaboa Houbrechts een caleidoscopisch portret van Pieter Bruegel de Oude en het tijdperk waarin hij Dulle Griet creëerde. De figuur die de toeschouwer zal meenemen op een reis door de tijd is Dulle Griet: de vrouw die als ‘manwijf ’ wordt beschimpt omdat ze objecten rooft voor de hel. Maar wat als zij die objecten niet rooft, maar ze juist probeert te redden? Lisaboa Houbrechts maakt een vertelling aan de hand van die verloren gegane objecten.

Lisaboa Houbrechts:
"Verhalen uit de geschiedenis zitten achter gesloten deuren. Ze zijn gemanipuleerd, gewist, vergeten of tot een heldere gebeurtenis gereduceerd. Met 'Bruegel' bouw ik daarom een groot web rond enkele denkbeeldige objecten. Die werden overgeleverd uit de Lage Landen, een gebied dat in die periode werd opgeschrikt door religieus conflict, hongersnood, en het traag uitbreken van de Kleine IJstijd. Zo probeer ik een specifieke blik te werpen op het ontstaan van Dulle Griet, het werk van Bruegel, de relatie tussen het persoonlijke, het politieke en de Gouden Eeuw — een tijdperk dat als een vloedgolf omhoog rijst en een dramatische val naar voren doet."

Lisaboa Houbrechts creëert 'Bruegel' in het kader van P.U.L.S., voluit Project for Upcoming Artists for the Large Stage, een vierjarig traject bij Toneelhuis waarin vier jonge regisseurs - in verschillende etappes - de grote zaal bevragen, onderzoeken en bespelen.

In de pers

  • "In Bruegel trekt Lisaboa Houbrechts alle registers open: dit is visueel verbluffend theater waarin een weelde van ideeën wordt opengespreid." (**** - De Morgen)
  • "In mijn voorstelling reist de Dulle Griet terug door de tijd naar de 16e eeuw, op zoek naar de oorsprong van haar beeld en de reden waarom Bruegel haar op die manier heeft gecreëerd. " (Gesprek met Lisaboa Houbrechts bij Chantal Pattyn in Pompidou, Klara)
  • "Met Bruegel maakt Lisaboa Houbrechts haar meest persoonlijke voorstelling. Ze onderzoekt de figuur van de Dulle Griet en ontwapent haar tot een kwetsbaar icoon dat twijfelt aan haar betekenis als vrouw." - Portret van Lisaboa Houbrechts" (Evelyne Coussens in De Morgen)
  • "Lisaboa Houbrechts zag in deze Dulle Griet het instrument om haar eigen introspectie aan te durven. De 28-jarige Hasseltse wordt beschouwd als een van de potentiële nieuwe talenten op de Vlaamse theaterscène. In het kader van het P.U.L.S.project van Toneelhuis heeft ze voor de eerste productie onder haar eigen naam gekozen voor Bruegel, maar vooral voor Dulle Griet. "Het verleden ligt niet achter ons, het is iets wat we vandaag in ons lichaam meedragen,” legt ze uit in De Morgen, "via deze kolos - die vooral als kwetsbaar wordt ervaren - durfde ik dingen aan te pakken die ik in het werkelijke leven nog nauwelijks durf te benoemen.” - Béatrice Delvaux in Le Soir , 9 januari 2020 
  • Tussen ritueel en amateurtoneel – daartussen laveert Bruegel van Lisaboa Houbrechts. Het vulgaire en het poëtische zijn in haar regies geen opponenten, maar strijdbroeders. Houbrechts plooit een intieme worsteling met de idee van ‘vrouwelijkheid’ open tot een universeel discours waarin haar eigen twijfels en angsten over de invulling ervan worden gesublimeerd tot die ene essentiële kreet: ‘Ik besta!' (Etcetera)


Credits

tekst en regie Lisaboa Houbrechts met Rand Abou Fakher, Louise Bergez, Romy Louise Lauwers, Lobke Leirens, Andrew Van Ostade, Anne-Laure Vandeputte regieassistentie, dramaturgie Pauwel Hertmans muziek Mostafa Taleb (kamancheh, compositie) en Harmonia Sacra: Jérôme Bertier (orgel, klavecimbel, arrangement), Florent Baffi (zang), Capucine Meens (zang), Stéphanie Révillion (zang) scenografie Oscar van der Put kostuum Kasia Mielczarek productieleiding Celine van der Poel technische productieleiding, licht Diederik Suykens geluid Paul Van Caudenberg productie Toneelhuis, Kuiperskaai ontwikkeld in Co-Labo coproductie Le Phénix Valenciennes, Needcompany, La Villette Parijs met dank aan KMSKA, LLS Paleis met de steun van Tax Shelter maatregel v/d Belgische Federale Overheid, Casa Kafka Pictures Tax Shelter empowered by Belfius, culturele samenwerking Vlaamse Gemeenschap en regio Hauts-de-France

www.toneelhuis.be