Boerenpsalm

Martha Balthazar, Barbara T’Jonck,Mats Vandroogenbroeck en Jana De Kockere
za 27/08/2022 - 17:00
za 27/08/2022 - 20:00

Ticketprijzen

€ 10 - check onze kortingen

De voorstelling Boerenpsalm is een beurtzang, een compositie van stemmen uit de landbouwsector, gespeeld in het midden van de velden aan Abdij van Park.

Aan een lange tafel vinden gesprekken plaats tussen landbouwers en beleidsmakers, beleidsmakers en theatermakers, theatermakers en zaden-veredelaars. Er wordt druk naar elkaar gewezen en gesproken over een sector die het steeds benauwder krijgt, tussen eeuwige groei en de grenzen van de aarde.

Martha Balthazar trok naar buiten op zoek naar de ploegende mens, de bio-controleur, de minister van landbouw, de erfenis van Cyriel Buysse en de geschiedenis van de honger. Samen met Mats Vandroogenbroeck, Barbara T’Jonck en Jana De Kockere doorploegde ze dertig uren aan interviews.

Ze componeren deze stemmen tot een nieuw verhaal, een modern boerendrama.

Na de voorstelling ben je welkom aan de lange tafel om met lokale producten na te tafelen, met elkaar en de makers.

StartFragment

REGIO OO(G)ST?

Een twintigtal cultuur- en gemeenschapscentra uit het oostelijke deel van de provincie bundelen de komende drie jaar de krachten in een gezamenlijk project REGIO OO(g)ST Boeren . Met dit initiatief vragen zij meer aandacht voor het belang van de boerenstiel en de agrosector. Op het programma staan onder meer theater, film, lezingen en een fotowedstrijd.

Via cultuur willen zij een ode brengen aan de landbouwer. Voor de harde werkers die met hun noeste arbeid zorgen dat er mooie en lekkere dingen op ieders tafel terechtkomen. Boeren en boerinnen hebben het de voorbije jaren immers niet makkelijk. Vandaar de oproep voor meer respect voor de mens achter ieders voedsel. Onze boeren verdienen dat, voor alles wat ze doen, dag in dag uit.

In de pers

  • “Door een slimme montage van de interviews slaagt Balthazar er bovendien in om op een relatief korte tijd veel verschillende thema’s aan te kaarten. Thema’s die af en toe wel in de media komen, maar waar toch weinig publiek debat rond lijkt te zijn, ondanks de urgentie.” -Elie Agniel voor Pzazz 
  • “Het landschap maakte zelf deel uit van de voorstelling, niet enkel als achtergrond. De acteurs renden, dansten, stapten en fietsten er doorheen. Ook de koeien maakten deel uit van het decor” -persinfo.org
  • videoverslag

Credits

concept Martha Balthazar met en door Barbara T’Jonck & Mats Vandroogenbroeck dramaturgieJana De Kockere mentorThomas Bellinck met de stemmen van Els, Marc, Roeland, Hanne, Phillipe, Wouter, Raf, Kinshuk, Greet, Elke, Annelies, Plukrijp, Senne, Louis, Hilde, Freek, Ellen, Vanessa, Myriam met dank aan De Goedinge, De School van Gaasbeek, de Centrale & Ultima Vez, Frederik Leroy, Simon de Winne, Bardia Mohammad, Lars Kwakkenbos, Lieve Blancquaert, Nic Balthazar, Cesar Vromman, Vesara Molla & Bettie Smets


Kijk ook eens bij:

Wie heeft er op de koe gepoept?

Brenda Corijn & Zita Windey
za 27/08/2022 - 15:00