Between Haydn en Mozart

Mozart, Leemans en Van Maldere

Vlad Weverbergh en Terra Nova Collective
do 18/01/2024 - 20:00

Ticketprijzen

€ 20 (rang 1) - € 18 (rang 2)

check onze kortingen

Muziek brengen van 18de-eeuwse, vergeten componisten uit de Lage Landen, dat is wat klarinettist Vlad Weverbergh en zijn strijkers en blazers van Terra Nova Collective graag doen. Historische instrumenten, authentieke aanpak en verantwoorde tempi zijn hun veelgeprezen handelsmerk. Die ongekende of verdwenen waardevolle muziek plaatsen ze maar wat graag naast gevestigde waarden uit onze westerse muziekcultuur.

De Weense componist Franz Joseph Haydn schreef meer dan honderd symfonieën. Natuurlijk werden ook elders in Europa symfonieën geschreven. Zo kenden Wenen, Brussel en Parijs een hele schare componisten die, net als Haydn en Mozart, nieuwe paden bewandelden. Zo stond Piet Van Maldere in hoog aanzien bij zowel Haydn als Mozart, en de Bruggeling Hébert Leemans bouwde in Parijs een grote carrière uit, iets waar Mozart nooit in zou slagen.

In 1766 publiceerde Leemans zijn Negende Symfonie. Deze bezit een meeslepende trage beweging

waaruit een innerlijke religieuze bewogenheid spreekt, die doet denken aan Haydns Symfonie La Passione van nauwelijks twee jaar later. Door symfonieën van beide componisten af te wisselen en met elkaar in verband te brengen, wijst Terra Nova ons op de verwantschappen tussen het oeuvre van beide componisten. Deze manier van presenteren is echter geen uitvinding van Terra Nova. Het was in de 18de eeuw erg gebruikelijk om op publieke concerten aparte delen uit symfonieën of concerti af te wisselen en het werk van diverse componisten door elkaar te presenteren. Terra Nova Collective schaart zich achter deze historische presentatiewijze.

Daarnaast speelt Terra Nova ook het schitterende Klarinetconcerto van Mozart.

  • Pieter Van Maldere, Sinfonia in C
  • Wolfgang Amadeus Mozart, Concerto voor klarinet en orkest, KV 622
  • Joseph Haydn, Symfonie nr. 49 in f, La Passione
  • Hébert Leemans, Symfonie nr. 9 in G

In de pers

“De uitvoering door het Belgische Terra Nova Collective, altijd op zoek naar vergeten muziek, is kundig en precies, zuiver en lichtvoetig.“ (Marjolijn Sengers in Luister)

“Het is een openbaring van herontdekte muziek die vertrouwd klinkt, en toch nieuwsgierigheid doet opborrelen.” (Knopskaya op Cultuurpakt.be)

Credits

www.terranovacollective.com

met Vlad Weverbergh (bassetklarinet en artistieke leiding) orkest Terra Nova Collective 

Bekijk en luister online