BERNHARD TRILOGIE: "REDDE WIE ZICH REDDE KAN" GEEN SLECHTE TITEL (2005)

tg STAN
wo 07/06/2017 - 20:00 Tickets
Theater

Ticketprijzen

€ 16

Jolente De Keersmaeker, Sara De Roo en Damiaan De Schrijver maken een opvolger van Alles is rustig. Onder de titel '“Redde wie zich redden kan” geen slechte titel'(uit 'Am Ziel' 1981) spelen ze een aantal van Bernhards 'Dramolette'. Nog explicieter dan in 'Alles is Rustig' ontleedt Bernhard in deze 'minidrama’s' genadeloos het complexe, onverwerkte Duitse naziverleden én het sluimerende fascisme in onze maatschappij.

Op donderdag 8 juni presenteert STAN een Thomas Bernhard-marathon van zo’n zes uur.

  • Alles is rustig (1999)
  • "Redde wie zich redden kan" geen slechte titel (2005)
  • Eind goed al goed (2013)

De Oostenrijkse schrijver Thomas Bernhard is al tientallen jaren ‘compagnon de route‘ van STAN. Het genadeloze gewetensonderzoek waar Bernhard steeds weer toe dwingt – gelukkig niet zonder een flinke portie humor – blijft een uitdaging die STAN graag aangaat. Alles is Rustig (naar Über Allen Gipfeln Ist Ruh), Redde Wie Zich Redden Kan, geen slechte titel (naar de Dramoletten) en Eind Goed, Al Goed (naar Am Ziel) worden dit jaar voor het eerst als Bernhardtrilogie gepresenteerd.

De trilogie is een getuige van de veranderde tijd en van de evolutie van het gezelschap sinds de creatie van het eerste deel in 1999. Twee pas afgestudeerde theatermakers, Sara Haeck en Jonas De Vuyst, spelen mee. Zij vertegenwoordigen een nieuwe generatie die ondertussen haar plaats opeist.


In de pers

Meer dan ooit ontdekt de toeschouwer dat Bernhard een auteur is van de ogenschijnlijk rationele redenering, maar daaronder schuilt een bitse emotionaliteit. Een voorstelling als deze is beslist noodzakelijk in deze tijden, waarin de gevaren van racisme en intolerantie nog steeds vigerend zijn. Bernhard is een visionair en tg STAN draagt het visionaire onverbiddelijk uit. (****, Theaterkrant)

Credits

van en met Jolente De Keersmaeker, Sara De Roo, Damiaan De Schrijver, Sara Haeck, Jonas De Vuysttekst naar Dramolette (Freispruch, Eis, Maiandacht, Match en A Doda) première 16 februari 2005, Kaaitheater

www.stan.be