BERNHARD TRILOGIE: ALLES IS RUSTIG (1999)

tg STAN
di 06/06/2017 - 20:00 Tickets
Theater

Ticketprijzen

€ 16

Hoofdpersonage Moritz Meister (Damiaan De Schrijver) is een gevierd auteur, die net zijn meesterwerk 'de tetralogie' voltooid heeft. Samen met zijn vrouw (Sara De Roo) leeft hij teruggetrokken in een idyllisch huis in de Duitse Voor-Alpen. Meister wacht enkel nog op de Nobelprijs om volmaakt gelukkig te zijn.

Bernhard hekelt de ijdelheid, de zelfingenomenheid en de decadentie van cultuurmensen en intellectuelen die aan de zijlijn toekijken en steevast holle bespiegelingen maken.

Op donderdag 8 juni presenteert STAN een Thomas Bernhard-marathon van zo’n zes uur.

  • Alles is rustig (1999)
  • "Redde wie zich redden kan" geen slechte titel (2005)
  • Eind goed al goed (2013)

De Oostenrijkse schrijver Thomas Bernhard is al tientallen jaren ‘compagnon de route‘ van STAN. Het genadeloze gewetensonderzoek waar Bernhard steeds weer toe dwingt – gelukkig niet zonder een flinke portie humor – blijft een uitdaging die STAN graag aangaat. Alles is Rustig (naar Über Allen Gipfeln Ist Ruh), Redde Wie Zich Redden Kan, geen slechte titel (naar de Dramoletten) en Eind Goed, Al Goed (naar Am Ziel) worden dit jaar voor het eerst als Bernhardtrilogie gepresenteerd.

De trilogie is een getuige van de veranderde tijd en van de evolutie van het gezelschap sinds de creatie van het eerste deel in 1999. Twee pas afgestudeerde theatermakers, Sara Haeck en Jonas De Vuyst, spelen mee. Zij vertegenwoordigen een nieuwe generatie die ondertussen haar plaats opeist.


In de pers

Hoofdrolspeler De Schrijver is een zeldzaam Bernhard-personage in zijn prachtig vertolkte weerloosheid. (...) De toonzetting van deze ‘over alle bergtoppen heerst rust’-voorstelling is intiem en melancholiek. Dat is misschien anders dan Bernhard het ooit schreef of bedoelde, maar dat hindert niet, integendeel, dat is juist de verrassende theatrale zeggingskracht ervan. (****, Theaterkrant)

Credits

van en met Jolente De Keersmaeker, Sara De Roo, Damiaan De Schrijver, Sara Haeck, Jonas De Vuyst tekst naar Über allen Gipfeln ist Ruh première 12 mei 1999, Vooruit

www.stan.be