BERNHARD TRILOGIE: ALLES IS RUSTIG - "REDDE WIE ZICH REDDEN KAN" GEEN SLECHTE TITEL - EIND GOED AL GOED

tg STAN
do 08/06/2017 - 18:00 Tickets
Theater

Ticketprijzen

€ 32

STAN presenteert een Thomas Bernhard-marathon van zo’n zes uur.

De Oostenrijkse schrijver Thomas Bernhard is al tientallen jaren ‘compagnon de route‘ van STAN. Het genadeloze gewetensonderzoek waar Bernhard steeds weer toe dwingt – gelukkig niet zonder een flinke portie humor – blijft een uitdaging die STAN graag aangaat. Alles is Rustig (naar Über Allen Gipfeln Ist Ruh), Redde Wie Zich Redden Kan, geen slechte titel (naar de Dramoletten) en Eind Goed, Al Goed (naar Am Ziel) worden dit jaar voor het eerst als Bernhardtrilogie gepresenteerd.

De trilogie is een getuige van de veranderde tijd en van de evolutie van het gezelschap sinds de creatie van het eerste deel in 1999. Twee pas afgestudeerde theatermakers, Sara Haeck en Jonas De Vuyst, spelen mee. Zij vertegenwoordigen een nieuwe generatie die ondertussen haar plaats opeist.

ALLES IS RUSTIG (1999) (18.00 uur - 19.30 uur)

Hoofdpersonage Moritz Meister (Damiaan De Schrijver) is een gevierd auteur, die net zijn meesterwerk 'de tetralogie' voltooid heeft. Samen met zijn vrouw (Sara De Roo) leeft hij teruggetrokken in een idyllisch huis in de Duitse Voor-Alpen. Meister wacht enkel nog op de Nobelprijs om volmaakt gelukkig te zijn.

Bernhard hekelt de ijdelheid, de zelfingenomenheid en de decadentie van cultuurmensen en intellectuelen die aan de zijlijn toekijken en steevast holle bespiegelingen maken.

(pauze 90 minuten)

"REDDE WIE ZICH REDDEN KAN" GEEN SLECHTE TITEL (2005) (21.00 uur - 22.15 uur)

Jolente De Keersmaeker, Sara De Roo en Damiaan De Schrijver maken een opvolger van 'Alles is rustig' . Onder de titel '"Redde wie zich redden kan" geen slechte titel' (uit 'Am Ziel' 1981) spelen ze een aantal van Bernhards 'Dramolette'. Nog explicieter dan in 'Alles is Rustig' ontleedt Bernhard in deze 'minidrama’s' genadeloos het complexe, onverwerkte Duitse naziverleden én het sluimerende fascisme in onze maatschappij.

(pauze 30 minuten)

EIND GOED AL GOED (2013) (22.45 uur - 23.30 uur)

Na 'Alles is rustig' en '“Redde wie zich redden kan” geen slechte titel' maken Jolente De Keersmaeker, Sara De Roo en Damiaan De Schrijver het derde deel van de Thomas Bernhard-trilogie: 'Eind goed al goed', naar 'Am Ziel' (1981).

In 'Am Ziel' wordt de talentvolle toneelschrijver van het stuk "Redde wie zich redden kan" na de première uitgenodigd aan zee door een weduwe en haar dochter.

In de pers

  • Bernhard trilogie op Klara.be
  • Bernhard en TG Stan zetten het snobisme, de ijdelheid van het culturele wereldje te kijk, met scherpe ironie dat het intellectualistisch geneuzel ook stevig onderuit haalt. Wat getoond wordt, is innerlijke leegte van de schrijver en veel opgeklopte lucht. Het maakt de voorstelling humoristisch, erg herkenbaar en 18 jaar later blijkt dat scherp randje nog steeds actueel genoeg. (concertnews.be)
  • interview met Sara De Roo

Credits

ALLES IS RUSTIG (1999)

van en met Jolente De Keersmaeker, Sara De Roo, Damiaan De Schrijver, Sara Haeck, Jonas De Vuyst tekst naar Über allen Gipfeln ist Ruh première 12 mei 1999, Vooruit

"REDDE WIE ZICH REDDEN KAN" GEEN SLECHTE TITEL (2005)

met Jolente De Keersmaeker, Sara De Roo, Damiaan De Schrijver, Sara Haeck, Jonas De Vuyst tekst naar Dramolette (Freispruch, Eis, Maiandacht, Match en A Doda) première 16 februari 2005, Kaaitheater

EIND GOED AL GOED (2013)

van en met Jolente De Keersmaeker, Sara De Roo, Damiaan De Schrijver, Sara Haeck, Jonas De Vuyst tekst naar Am Ziel première 23 april 2016, Kaaistudio’s

www.stan.be