Beethoven Pianoconcerti

Liebrecht Vanbeckevoort en Casco Phil
vr 01/12/2023 - 20:00

Ticketprijzen

€ 25 (rang 1) - € 23 (rang 2) 

check onze kortingen

Goede wijn behoeft geen krans. Ruim vijftien jaar na zijn glorieuze Koningin Elisabethwedstrijd toert pianist Liebrecht Vanbeckevoort door Vlaanderen met de integrale reeks van vijf Beethovenconcerti. Bij ons speelt hij het erg opgewekte Tweede pianoconcerto en het geliefde Vijfde Pianoconcerto (of Keizersconcerto), technisch ook wel het moeilijkste.

Al ruim 15 jaar zijn Liebrecht en Casco Phil elkaars onafscheidelijke muzikale partners in crime. Om dat gezamenlijke jubileum te vieren, halen ze in 2023 alles uit de kast.

Ludwig van Beethoven (1770-1827) , een componist die al vroeg op hun gezamenlijke pad kwam, staat daarin centraal. Al zijn concerti komen op het programma en het wordt bovenal een wandeling door Beethovens persoonlijke muziekgeschiedenis.

“Het moet een ontdekkingsreis door de concerti zijn,” zegt Liebrecht daar zelf over. “Het artistieke staat voorop, niet het sportieve.” In 2014, toen Liebrecht de pianoconcerti debuteerde met Casco Phil, draaide het nog veel meer om de nieuwigheid. Er was de spanning van de eerste uitvoering, de drang om de partituur te overmeesteren, het halen van de mijlpaal.

Vijftien jaar later wordt dit een intrigerende herontdekking. Een bewustere benadering van dit repertoire. Meer levenservaring, meer uitvoerende bagage en meer musicologische kennis kunnen dit grootschalige Beethovenproject alleen maar ten goede komen. Zijn uitvoeringen nu noemt hij zelf betekenisvolle. Deze muziek, die hij met de paplepel heeft binnengekregen, heeft al die tijd kunnen rijpen.

Ludwig van Beethoven

  • Coriolanus Ouverture in c, op. 62
  • Pianoconcerto nr. 2 in Bes, op. 19
  • Pianoconcerto nr. 5 in Es, op. 73 Keizersconcerto

“Ik voel me een beter mens worden als ik Beethoven speel. Het is muziek van vlees en bloed die me altijd persoonlijk aangrijpt. Bij hem passeren alle menselijke emoties, maar tegelijk heeft hij een treffend spiritueel niveau.” 

Credits

www.liebrechtvanbeckevoort.be

piano Liebrecht Vanbeckevoort dirigent Michiel Delanghe orkest Casco Phil

Kijk ook eens bij:

Er was eens … Beethoven!

Jan Decleir en Ensor strijkkwartet
di 17/10/2023 - 20:00

Emotion

Valère Burnon en Frascati Symphonic
vr 10/11/2023 - 20:00