Beethoven en zijn idolen

Le Concert Olympique en Mariam Batsashvili (piano)
do 26/09/2019 - 20:00
Muziek, Klassiek
55' - 20' pauze - 35'

Ticketprijzen

€ 30 (rang 1) - € 24 (rang 2)

check onze  kortingen

Om productionele redenen hebben dirigent Jan Caeyers en het orkest het programma enigszins gewijzigd.
In plaats van de oorspronkelijke geplande ‘Symfonie nr. 4’ opteren zij voor Beethovens ‘Symfonie nr. 7 in A groot’ (opus 92), in combinatie met Mozarts ‘Pianoconcerto’ en de ouverture van ‘Faniska’ van Cherubini.

Dit concert werpt een verrassend en vernieuwend perspectief op de componist Beethoven als kind van zijn tijd. 
Jan Caeyers plaatst Beethoven hier in het gezelschap van Mozart en Cherubini, twee componisten die Ludwig zeer bewonderde. 

Mozarts 'Pianoconcerto nr. 20' was Beethovens lievelingsconcerto en hij debuteerde ermee als jonge pianist in Wenen in 1795. Vijftien jaar later componeerde hij solo-cadensen voor dit concerto voor zijn leerling Ferdinand Ries. Soliste is hier de jonge pianiste Mariam Batsashvili. Sinds zij in 2014 het 'Franz Liszt Pianoconcours' in Utrecht won, wordt ze beschouwd als een van de belangrijkste pianovirtuozen van de nieuwe generatie.

Beethoven beschouwde Cherubini als "de grootste dramatische componist" van zijn tijd en dirigeerde de ouverture van diens 'Faniska', in die tijd een zeer populaire opera in Wenen. Zowel Beethovens Vierde als Zevende Symfonie zijn geïnspireerd door de sfeer en orkestklank van 'Faniska'. Richard Wagner, een bewonderaar, zou later de zevende "apotheose van de dans" noemen, refererend aan de levendige ritmes in het werk. Het is een van de meest geliefde symfonieën van Beethoven die overigens ook vaak gebruikt wordt als filmmuziek.

  • Luigi Cherubini - Ouverture 'Faniska' (20')
  • Wolfgang Amadeus Mozart - 'Pianoconcerto nr. 20 in d', KV 466 (35')
  • pauze
  • Ludwig van Beethoven - 'Symfonie nr. 7 in A groot' (opus 92) (35')

progammaboekje

Credits

met Mariam Batsashvili (piano) dirigent Jan Caeyers

www.leconcertolympique.eu

Ticketprijzen

€ 30 (rang 1) - € 24 (rang 2)

check onze  kortingen