Bagaar

Guy Cassiers en Toneelhuis & ARSENAAL/LAZARUS
vr 31/05/2019 - 20:00
Theater
90'

Ticketprijzen

€ 20 (rang 1) - € 18 (rang 2) - € 14 (rang 3)

check onze kortingen

Stroboscopische effecten tijdens de voorstelling!

'Bagaar' is gebaseerd op de film Coup de Torchon (1981) van Bertrand Tavernier. Daarin wordt het verhaal verteld van een ontwrichte gemeenschap van witte kolonialisten in een Afrikaans land net voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog.

In deze bewerking is het verhaal gesitueerd in een niet zo verre toekomst op een eiland waar ‘vluchters’ samengebracht worden totdat een beslissing is genomen of ze naar het continent mogen of niet. Maar het continent houdt al jaren de grenzen stevig dicht. Hulpverleners en militairen zijn aan zichzelf overgelaten om de boel draaiende te houden. De samenleving zakt weg in morele lamlendigheid.  

De chef van het eiland, Lucien Cordier, is een zwakkeling, de risee van de stad die de corruptie van zijn omgeving door de vingers ziet. Totdat er iets in hem kantelt en hij zich zonder enige scrupule begint te ontdoen van iedereen die hem voor de voeten loopt. 

De voorstelling is een confrontatie tussen scenografische precisie en baldadige, rauwe speelsheid, tussen literaire ernst en schijnbare lichtvoetigheid, tussen een doordachte vormgeving en een anarchistische aanpak. 

Bevolkt met groteske personages in extreme situaties en vol scherpe dialogen balanceert het universum van 'Bagaar' op de rand van de afgrond. Bijtende maatschappijkritiek vermengt zich met zwarte humor. Een ongemakkelijke fabel over het morele bankroet van een samenleving die heel erg veel op de onze lijkt. 

In de pers

  • "Twee werelden komen samen. De wereld van het collectief, wij dus, en de wereld van het regisseurstoneel, dat Guy belichaamt. In het beste geval wordt dat the best of both worlds." - interview met Günther Lesage
  • "Het is boeiend om een nieuwe vertaling te zoeken van een personage en te boren naar je eigen kracht. Bovendien biedt theater - anders dan film - geen realistisch kader en krijgen woorden er een andere betekenis. Bagaar is een pleidooi om goed te durven kijken. Als we blind zijn voor elkaar en te veel in ons eigen gelijk geloven, kunnen we gemakkelijker door malafide machthebbers worden gemanipuleerd." - interview met Charlotte Vandermeersch
  • Misdaad zonder straf - Theaterkrant

Credits

naar Coup De Torchon van Bertrand Tavernier en Jean Aurenche regie Guy Cassiers bewerking Collectief coregie Pieter Genard dramaturgie Erwin Jans scenografie Tim Van Steenbergen kostuum Karen de Wolf lichtontwerp Fabiana Piccioli met Katelijne Damen, Koen De Graeve, Pieter Genard, Marianne Loots, Gunther Lesage, Ryszard Turbiasz, Joris Van Den Brande en Charlotte Vandermeersch

www.toneelhuis.be

Bekijk en luister online

Ticketprijzen

€ 20 (rang 1) - € 18 (rang 2) - € 14 (rang 3)

check onze kortingen