150 jaar Schouwburg

za 23/09/2017 - 16:00
Tickets vanaf 04.09
zo 24/09/2017
Tickets vanaf 04.09
Theater, Muziek, Festival
Gratis
Dit evenement is gratis

van zaterdag 23 september, 16.00 uur, tot zondag 24 september 2017, 16.00 uur

Dit jaar vieren we de 150ste verjaardag van onze Schouwburg met een groots en gratis volksfeest. Op het verjaardagsmenu vind je 96 balkonscènes, een pop-up groene tuin met foodtrucks, een bal populaire, familiezondag, verjaardagsontbijt, een gloednieuwe expo, rondleidingen … en nog veel meer!

Download het programma en uurrooster.

 • 96 KEER ROMEO EN JULIA
  Op 3 september 1867 speelde de eerste voorstelling in onze Schouwburg: Shakespeares 'Romeo en Julia' (toen nog in het Frans!). Voor deze 150ste verjaardag grijpen we terug naar die openingsvoorstelling en presenteren je een 24 uur durende marathon. Non stop geniet je om de 15 minuten van een 'versie' van de beroemde balkonscène.
  In totaal zijn dat 96 (!) liefdesverklaringen, door zowel amateurs als professionals, in alle disciplines die wij aanbieden: theater, klassieke muziek, jeugdtheater, opera, jazz, circus ... kortom, ons DNA als cultuurcentrum door en voor iedereen. Wie je wanneer en waar kan bekijken, vind je binnenkort in een handig overzicht.
 • POP-UP GROENE TUIN
  Als toeschouwer geniet je van de meeste balkonscènes in de pop-up groene tuin die we, samen met de groendienst, speciaal voor de gelegenheid op de Bondgenotenlaan aanleggen. Zittend in en tussen het groen kan je dag en nacht de acts bekijken en beluisteren. Voor een lekker hapje of drankje kan je terecht aan een van de foodtrucks.
  Opgelet: niet alle acts spelen op het buitenbalkon. Er zijn ook acts in de foyer, in de tuin of op de Bondgenotenlaan.
  Oproep: Help onze wildbreiers!
 • BAL POPULAIRE
  Het hele weekend is het ook feest ín de Schouwburg. Op het podium, tussen oude decorstukken, is het dansen geblazen op een (bijna) 24 uur durend bal populaire met onder anderen de dj’s van Radio Modern, Mensch, Erger Je Niet!, Onkruid en de lokale beroemdheid dj Eddy, gekend van de seniorenbals.
 • FAMILIEZONDAG
  Speciaal voor (jonge) gezinnen starten we vroeg op zondagochtend.Tussen 8.00 en 12.00 uur kan je genieten van het FAIRTRADE ONTBIJT op de scène en je daarna uitleven aan de gratis knutsel-, teken- of poëzietafels. Uiteraard zijn ook de balkonscènes en de muziekkeuzes van het bal populaire helemaal afgestemd op het jonge volkje.Feest voor het hele gezin, dus!
 • SENIORENNAMIDDAG
  Op zondagnamiddag geniet je op de scène van een uitgebreid taartenbuffet en het lokale fenomeen dj Eddy, gekend van de seniorenbals. De balkonscènes bestaan die namiddag vooral uit operette, klassieke muziek, humor en theater.
 • EXPO: OM TE EREN
  De eretrap was vroeger dé manier om een mooie entree te maken, maar is tegenwoordig wat in onbruik geraakt. Daar komt verandering in met een tentoonstelling die 150 jaar Schouwburg piekfijn in beeld brengt. Reis terug in de tijd en krijg een zicht op de meest markante jaren en het bijhorend erfgoed.
  in samenwerking met Erfgoedcel Leuven en stadsarchief Leuven
  Combineer het met een RONDLEIDING ACHTER DE SCHERMEN
 • SOUVENIR! SOUVENIR!
  Ontdek zeker ook onze ORIGINELE AANDENKENS bij deze bijzondere verjaardag.

Bekijk en luister online