100 jaar om de zee te stoppen

boekvoorstelling

Julie Steendam & Isabelle Vanbrabant
di 18/04/2023 - 20:00
gratis
3 uur
Dit evenement is gratis

Wie het nieuws over het klimaat volgt, is gewend aan verslagen van deprimerende verslagen, wanhoopskreten van wetenschappers en kiekjes van sip kijkende ijsberen. 

Dit verhaal is anders. Decor is Cuba. Iedereen heeft een mening over het eiland van salsa en socialisme. Maar vriend en vijand erkennen: het is de enige plek op deze planeet waar men een eeuw vooruitblikt. 

Tarea Vida, zo heet het Cubaanse plan. Vertaald: Levenstaak. Die naam zegt alles. Tegen 2050 slokt de Caraïbische Zee vijf zuidelijke kustdorpen op, tegen 2100 nog eens 122. En dan zijn er nog de orkanen die de stijgende zee steeds verder landinwaarts duwen en zo kustwaters en akkers verzilten. 

In 100 jaar om de zee te stoppen vertellen Julie Steendam en Isabelle Vanbrabant hoe Cuba het gebruikelijke kwartaaldenken ver achter zich heeft gelaten en zijn bevolking mobiliseert. Spring achter op de oude Jawa 330 van milieuambtenaar-klimaatactivist Anita en maak u op voor een verhaal over een tocht langs waterwonderwouden, zonnedaken, stadstuintjes en een wetenschap dicht bij het volk.

onderdeel van Warm Alarm-festival

Credits

organisatie Hart boven Hard, Masereelfonds, Intal & Youth 4 Climate