Up Your Ass

Nieuwe datum

Nona Demey Gallagher en Lieselot Siddiki
di 12/12/2023 - 20:00
Uitgesteld
di 11/06/2024 - 20:00
90'
Ook geschikt voor jongeren vanaf 16 jaar.

Ticketprijzen

pay what you can: € 20 - € 17 - € 14 - € 10 - € 7

gratis voor leden Different Class

trigger warning: 

De voorstelling bevat naaktheid / seksuele handelingen / verbale & fysieke agressie / mysoginie

-----

Nona Demey Gallagher en Lieselot Siddiki kregen als eerste en enige in Europa de toestemming van de erfgenamen van Valerie Solanas om haar satirische komedie Up Your Ass (1965) op te voeren.

Hoewel Solanas Up Your Ass in 1965 schreef, werd het stuk jarenlang door Andy Warhol ontvreemd en pas in 1999, na haar dood, herontdekt. De weerzinwekkende woede die van het theaterstuk spat, de drang om niet alleen het patriarchaat om te vormen, maar te vernietigen, vindt duidelijk zijn kiem in Solanas’ getroebleerde levensloop en relatie tot Andy Warhol. Zo staat Solanas vandaag vooral bekend als de Amerikaanse radicaalfeministische schrijfster die geplaagd werd door mentale problemen en in 1968 Andy Warhol neerschoot in een vermeende wraakactie. Bestolen van haar kunstwerk werd ze opgenomen in een psychiatrische instelling en stierf ze enige tijd later zonder erkenning voor haar werk.

In zowel Up Your Ass als haar bekendere boek SCUM Manifesto (Society for Cutting Up Men) ontvouwt ze haar revolutionair feministisch protest tegen het kapitalistische patriarchaat. Beide voorstellingen gaan ook over seks als eeuwenoud politiek wapen.

Een spetterend diepgaand stuk, in een jasje van punk, pop-art en barok, met een jonge topcast om U tegen te zeggen!

De voorstelling speelt in het Engels, met Nederlandstalige boventiteling.

    In de pers

    "Met Up Your Ass  hebben Lieselot Siddiki en Nona Demey Gallagher een primeur: de allereerste Europese enscenering van de (enige) dramatekst van Valerie Solanas, de vrouw die in 1968 Andy Warhol neerschoot. Het levert hard, vuil, woedend theater op. Op maat van déze tijd". - *****De Morgen -Evelyne Coussens

    Credits

    van Nona Demey Gallagher en Lieselot Siddiki met Lucas Van Der Vegt, Lucie Plasschaert, Bavo Buys, Sophia Bauer techniek Kato Stevens kostuum Lieselot Siddiki scenografie Eva Demulder muziek Bart Demey en Tania Gallagher productie Detheatermaker, Campo, Kunstenwerkplaats vzw, De Grote Post, C-Mine, Gouvernement en Sabam For Culture foto Lieselot Siddiki

    Media partner