Tom Lanoye - De Draaischijf

Tom Lanoye - De Draaischijf

zo 08/05/2022 - 16:30
Literatuur
60'

Ticketprijzen

Tom Lanoye heeft een roman geschreven op maat van de Schouwburg: De Draaischijf.
In deze try-out voor een nieuwe theaterversie komt het verhaal tot leven met de schouwburg als hoofdrolspeler.

het verhaal:
Alex Desmedt is bezeten door toneel. In Antwerpen werkt hij zich vlak voor de Tweede Wereldoorlog op tot directeur van het grootste stadstheater. Hij viert triomfen, mede dankzij zijn vrouw, sterspeelster Lea Liebermann. Hij introduceert ook technische hoogstandjes, zoals een reusachtige schijf als extra bühne óp de bühne. 

Dan breekt de bezetting uit.
Alex wordt als directeur-generaal van meerdere Antwerpse theaters gehinderd door zware beperkingen. Zijn broer, componist en dirigent Rik Desmedt, kiest voluit voor collaboratie, terwijl Lea, die niet meer mag acteren, ronddwaalt in een stad waar razzia’s het leven kosten aan duizenden. 

Kort vóór de bevrijding wordt Alex uitgenodigd voor een delicate opdracht in Den Haag. Twee beroemde partijgenoten van Adolf Hitler zullen in de stadsschouwburg de opening bijwonen van het pas opgerichte Deutsches Theater in den Niederlanden. In de bevrijde thuishaven belooft de afrekening bijzonder bloedig te worden.

Tom Lanoye (1958) is een van de meest veelzijdige en gelauwerde auteurs van ons taalgebied. Hij ontving voor zijn oeuvre zowel de Gouden Ganzenveer als de Constantijn Huygensprijs. Zeven van zijn romans vormden de basis van een film of een tv-serie en er is werk van hem vertaald en gespeeld in meer dan vijftien talen. Hij schreef eerder het Boekenweek- en het Poëziegeschenk en staat ook bekend als performer en polemist. Hij leeft en werkt in Antwerpen en Kaapstad.

“In 2020 hadden we een eerste lezing van mijn Faustbewerking OustFaust in de Ida Wassermanfoyer van de Koninklijke Schouwburg. Wasserman was een groot actrice die tijdens de Tweede Wereldoorlog als Jodin niet mocht spelen in Antwerpen en na de oorlog een ster werd in Den Haag. Na afloop hoorde ik: ‘Je weet toch dat hier van 1942 tot 1944 het Deutsches Theater in den Niederlanden was gevestigd? In de kelders liggen nog de restanten van het grote draaipodium.’ Ik wilde al twintig jaar een roman schrijven over collaboratie, het liefst in de kunsten, dus dicht bij mezelf. Ik zag die machinerie en alles viel op zijn plaats.”

  • in het kader van Druk in Leuven

Credits

organisatie uitgeverij Prometheus