The Sound of Cello

Concert, Klassiek, Modern klassiek
Overdag
ganse dag

Ticketprijzen

25 (dagticket)- check onze kortingen

In 2022 zal de Koningin Elisabethwedstrijd voor de tweede keer in het teken staan van de cello. Van 9 mei tot 4 juni 2022 zullen de beste cellisten uit de vier windstreken zich met elkaar meten in Brussel.
Aan de vooravond van de finale organiseert 30CC een hele dag vol cello, The Sound of Cello.

Mendelssohn 175 jaar

Paul Heyman en Wouter Valvekens

In 2022 is het 175 jaar geleden dat componist Felix Mendelssohn stierf. Topcellist Paul Heyman en pianist Wouter Valvekens spelen de twee sonates voor cello en piano van Mendelssohn.

Deze romantische componist uit de 19de eeuw liet ons een schat na aan fijne kamermuziek, waaronder ook twee sonates voor cello en piano, met heerlijke melodieën. Hoewel dit recital gevuld is met het werk van slechts één componist, bevat het een overvloed aan muzikale expressie en contrasten die zo typerend zijn voor het oeuvre van Felix Mendelssohn

Paul Heyman is een jonge Belgische topcellist. Hij kreeg zijn opleiding bij Raphael Wallfisch in Zürich en studeerde af met de grootste onderscheiding (100%). Hij vervolmaakte zich bij Vladimir Perlin, Pieter Wispelwey, Natalia Gutman France Springuel, Gary Hoffman en anderen. Hij maakt ook deel uit als ‘Jeune Talent’ van de Académie Philippe Jaroussky in Parijs, een organisatie met als doel jonge muzikanten te helpen bij de start van hun professionele carrière. Samen met pianist Wouter Valvekens speelt hij in duo of in trio bij Trio Aries. Paul bespeelt een cello uit 1893, gemaakt voor Julius Klengel door W.H. Hammig in Leipzig.

Felix Mendelssohn

  • Sonate Nr. 1 in Si mol op. 45
  • Sonate Nr. 2  in Re op. 58

Cello songs -Benjamin Glorieux

De Belgische topcellist Benjamin Glorieux kleurt als muzikant graag buiten de lijntjes met Bach, kamermuziek, nieuwe muziek, moderne cello en jazz. Op deze themadag vermengt hij gloednieuwe eigen ‘songs’ met geschreven klassieke muziek. “Muziek is voor mij ontmoeting en wordt dialoog als je een publiek hebt …”

Dobrawa Czocher (PL)

Het solowerk van de Poolse celliste en componiste Dobrawa Czocher situeert zich op de dunne scheidingslijn van klassiek en hedendaags en combineert haar virtuoos cellospel met een sterke emotionaliteit. Deutsche Grammophon selecteerde haar alvast bij de veelbelovende artiesten en nieuwe stemmen voor Project XII.

Maya Fridman (RU)

De Russische Maya Fridman legde al een mooi parcours af met belangrijke prijzen en topresidenties als beloning. Ze is een veelzijdige celliste die de grenzen tussen genres graag opgeheven ziet.

Dareyn (TR)

Dareyn refereert naar ‘twee werelden’ in het Turks. De Turkse Emine Bostanci en de Russische Maya Fridman combineren het mystieke geluid van kemenche  met het hemelse geluid van de cello, in een hedendaags kleedje.

The stolen cello - Redi Hasa

Toen Redi Hasa richting Italië vluchtte, was zijn cello zijn enige bagage. Hij werd er ontdekt door toppianist en componist Ludovico Einaudi, die hem opnam in zijn begeleidingsband. Als soloartiest debuteerde Hasa vorig jaar met The Stolen Cello, een persoonlijk verhaal vol tristesse, schoonheid en hoop. Ontdek hem bij ons in het gezelschap van bandoneonist Rocco Nigro.

Download het programmaschema.

programmaboekje