Sjostakovitsj en Britten

Vriendschap zonder woorden

Lore Binon, Inge Spinette, Maxime Désert en Trio Khaldei
zo 10/10/2021 - 11:00
Muziek, Klassiek
Overdag, Jongeren (12+)

Ticketprijzen

€ 25 (rang 1) - € 23 (rang 2)
bij combinatie 3 concerten 'Sjostakovitsj en Britten': 30% korting

check onze andere kortingen

Zowel Britten als Sjostakovitsj schreven tal van werken voor de bekende cellist Mstislav Rostropovitsj en zijn vrouw, de sopraan Galina Visjnevskaja. The Poet’s Echo en de Blok Romances zijn er daar twee van. Beide liedcycli zijn gebaseerd op Russische gedichten en zijn toonbeelden van verfijning en ingetogenheid. Maar beginnen doet dit ochtendconcert met Sjostakovitsj’ weergaloze Altvioolsonate, die de componist amper drie dagen voor zijn dood voltooide.

Een keur aan Belgische muzikanten staat klaar om de vriendschap tussen Britten en Sjostakovitsj in dit matineeconcert te laten opflakkeren. Maxime Désert haalt zowel de dartelheid als de droefenis uit Sjostakovitsj’ Altvioolsonate naar boven. Lore Binon, Inge Spinette en het Trio Khaldei verdiepen zich vol overgave in de rijke klankenwereld van Russisch-geïnspireerd verdriet.

  • Dmitri Sjostakovitsj, Sonate voor altviool en piano op. 147
  • Dmitri Sjostakovitsj, Zeven romances op gedichten van Alexander Blok op. 127
  • Benjamin Britten, The Poet’s Echo op. 76

Extra

De werken worden ingeleid door korte, speciaal ontworpen documentaires. Getuigenissen en beeldfragmenten dompelen je helemaal onder in de fascinerende sfeer waarin de werken tot stand kwamen. Vooral de autobiografie van Galina Visjnevskaja, in de jaren 60 en 70 een muze van zowel Britten als Sjostakovitsj, dient daarbij als inspiratiebron. Videokunstenares Lise Bruyneel zorgt voor de vormgeving, Pieter Bergé voor de samenstelling.

Sjostakovitsj en Britten

Benjamin Britten en Dmitri Sjostakovitsj slaagden er allebei in om muziek te schrijven die volstrekt uniek, grensverleggend én toegankelijk is. Misschien was dat ook de diepere reden van hun vriendschap. Mekaars taal verstonden ze nochtans niet, maar mekaars noten des te beter. Deze themadag zoomt in op hun verwantschap, met een focus op hun ongelooflijk intense late werken.

Credits

met Lore Binon (sopraan), Inge Spinette (piano), Maxime Désert (altviool) en Trio Khaldei: Barbara Baltussen (piano), Pieter Jansen (viool) en Francis Mourey (cello) foto Mario Leko