Simone de Beauvoir vandaag

vrijheid, onderdrukking en literatuur

wo 02/06/2021 - 20:30 Tickets
Literatuur, Lezing
Gratis
90'

Ticketprijzen

gratis, met inschrijving

Nederlands gesproken,  simultaantolken naar het Engels

Simone de Beauvoir staat meer dan ooit in de belangstelling. Haar feministische boodschap heeft niet in kracht ingeboet, en in tijden van MeToo grijpen velen terug naar haar baanbrekende werk De tweede sekse.

Minder bekend zijn haar reflecties op racisme, ouderdom, en armoede — thema’s die nog steeds urgent zijn. Haar strijd voor vrijheid en tegen onderdrukking zette haar aan tot concrete daden van protest èn doordesemd haar omvangrijke literaire oeuvre. De Beauvoir was een geëngageerde denker, maar ook activist en schrijfster.

Deze avond gaan we in gesprek over wat we vandaag de dag nog kunnen leren van De Beauvoir. Wat bieden haar teksten ons om na te denken over de grote maatschappelijke uitdagingen van dit moment? We reflecteren ook op de rol van literatuur in politiek en filosofie. 

De Beauvoir bediende zich van veel verschillende genres, van memoires en reisverslagen tot romans en theater. Wat vertellen haar stijl en haar keuze voor genres ons over haar engagement en over haar ethische theorie?

Met: 

Grâce Ndjako (University van Amsterdam), schrijver, filosoof en politiek theoretica gespecialiseerd in dekoloniaal feminisme en Afrikaanse en Caribische politieke wijsbegeerte

Ruud Welten (Erasmus Universiteit Rotterdam), filosoof en auteur van Wie is er bang voor Simone De Beauvoir? Over feminisme, existentialisme, God, liefde en seks; en 

Kathleen Gyssels (Universiteit Antwerpen), letterkundige van franstalige literatuur buiten Frankijk. 

Moderator van dienst is Liesbeth Schoonheim (KUL), politiek filosoof en mede-organisator van de conferentie Simone de Beauvoir: New Perspectives for the 21st Century.
De muzikale interventie wordt verzorgd door Shakuar, in samenwerking met het Residentie Orkest.

Credits

Deze avond vindt plaats in het kader van de conferentie Simone De Beauvoir: New Perspectives for the 21st Century en in samenwerking met het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte, KU Leuven, en Leuven Leest.

met onder andere Ruud Welten (EUR), Kathleen Gyssels (UA), en Liesbeth Schoonheim (KU Leuven).

hiw.kuleuven.be