Shakespeare inspires Piano

Shakespeare inspires Piano

Kiyotaka Izumi
Muziek, Klassiek
Overdag
60'

Ticketprijzen

€ 12 - check onze kortingen

De invloed van William Shakespeare reikt veel verder dan louter zijn toneelstukken. Ontelbare componisten haalden gretig inspiratie uit zijn dramatische personages en verhaallijnen. De Japans-Vlaamse pianist Kiyotaka Izumi bewerkte deze muziek voor piano solo en toont daarbij een oprecht respect voor het origineel en een immense empathie voor de menselijke tragiek.

Beethoven schreef 32 pianosonates, die we gerust als een hoogtepunt in zijn oeuvre mogen beschouwen. Nergens klonken zijn hartstocht en zijn smeekbede om begrip intenser dan aan zijn eigen klavier. Volgens zijn secretaris was Beethovens Pianosonate op.17 geïnspireerd op de romance The Tempest van Shakespeare.

Ook Tsjaikovski had iets met Shakespeare. Getuige daarvan zijn muziek op Romeo en Julia en The Tempest, evenals zijn toneelmuziek voor Hamlet. Tsjaikovski heeft de drama’s van deze grote Engelse toneelschrijver ongetwijfeld gelezen, en ook gezien in Sint-Petersburg, De sfeer van spanning en conflict werd nooit zo krachtig uitgebeeld als in deze Hamlet-partituur.

Romeo en Julia, Shakespeares meest beroemde drama, inspireerde ook Sergej Prokofjev. Hij schreef maar liefst drie suites balletmuziek op dit verhaal, waarin hij treffend liefdesgeluk en liefdesleed verklankt. Liefde, ruzie, gevechten en natuurlijk ook de beroemde balkonscène klinken door in Prokofjevs balletsuite, door hem zelf bewerkt voor piano solo.

  • Ludwig van Beethoven, Piano Sonate nr. 17 in d, op. 31/2 ‘Tempest
  • Pjotr Iljitsj Tsjaikovski, ouverture uit Hamlet, op.67 (arr. Kiyotaka Izumi)
  • Sergej Prokofjev, selectie uit balletsuite Romeo and Juliet, op.75

programmablaadje

In de pers

“Izumi is technisch en interpretatief een meesterpianist, waarbij nog komt dat deze door hem speciaal voor het concertpodium vervaardigde transcripties ook op dit punt van groot muzikaal inzicht getuigen.” (Klassiek Centraal)

Credits

www.kiyotakaizumi.com

piano Kiyotaka Izumi foto Sara De Graeve