Quis ego, domine

Franse barokmuziek

Reinoud van Mechelen en a nocte temporis
wo 30/11/2022 - 20:00
Concert, Klassiek
75’

Ticketprijzen

€ 22 - check onze kortingen

In amper tien jaar tijd is de Leuvense tenor Reinoud Van Mechelen uitgegroeid tot een referentie in de barokmuziek. Samen met zijn ensemble a nocte temporis spitst hij zich in Quis ego, domine toe op Franse, religieuze barokmuziek. Reinoud maakt daartoe een fijne selectie uit de motettenboeken van André Campra (1660-1744). Die schopte het van koorknaap in Aix-en-Provence tot maître de musique van de Notre-Dame van Parijs en bouwde zo een carrière uit als componist van sacrale muziek.

"Ik heb zoveel mogelijk geprobeerd om de verfijndheid [délicatesse] van de Franse muziek te vermengen met de levendigheid [vivacité] van de Italiaanse muziek", schreef André Campra in het voorwoord van zijn eerste boek met cantates.

De Franse componist Campra moet niet onderdoen voor zijn meer bekende landgenoten Lully, Charpentier en Rameau. Net als Charpentier was Campra een man van twee werelden: de Italiaanse en de Franse, maar ook de theatrale en de religieuze wereld.

Aan deze selectie voegt Reinoud ook nog motetten van de onbekende meester François Joseph Salomon (1649-1732) toe.

  • André Campra, Quis ego, domine
  • Joseph François Salomon, Domine, quid multiplicati
  • André Campra, Cantique de Simeon/Nunc dimitis servuum tuum
  • Joseph François Salomon, Quando Veniam
  • André Campra, Anima ad Deum revertens

programmablaadje

-------

Praktische tips

  • De Sint-Jan-de-Doperkerk is ‘verwarmd’ tot 16° C. Het is er dus vrij frisjes. Kleed je zeker warm aan.
  • Het Groot Begijnhof is vlot bereikbaar met het openbaar vervoer. Vanaf station Leuven: lijnbus 2 (halte Sint-Kwintenskerk) of ringbus 601 (halte Naamsepoort).
  • Kom je met de auto, gebruik dan als GPS-adres 'Tervuursevest 70 - parking P3'. De slagboom van parking P3 staat open van 19.00 tot 20.30 uur. Bij het buitenrijden gaat de slagboom automatisch open.
  • De kerk is rolstoeltoegankelijk.
  • Het programmaboekje is nu al beschikbaar en geeft je duiding bij de werken, vertaalde teksten en meer.

In de pers

“Zoveel mogelijk mensen laten plaatsnemen aan de feestdis van de historische muziek en hen laten smullen: dat is mijn bedoeling.” Reinoud Van Mechelen

Credits

www.anoctetemporis.be

met Reinoud Van Mechelen (haute-contre en muzikale leiding) en a nocte temporis (fluit, twee violen, altviool, basse de violon, viola da gamba, orgel)

een samenwerking van 30CC en a nocte temporis met het woonerf Groot Begijnhof en de Universitaire Parochie