Onvoltooid Verleden Tijd

Antidotum tegen Historisch Geheugenverlies

boekpresentatie in samenwerking met Stiftung Gedenkstätten Buchenwald und Mittelbau-Dora
wo 28/10/2020 - 20:00
Geannuleerd
Literatuur

Ticketprijzen

€ 12 - check onze kortingen

of bestel via de 30CC ticketlijn

UPDATE 23.10: Door de verlaagde publiekscapaciteit is het niet haalbaar om deze boekpresentatie te laten doorgaan. Alle tickethouders ontvangen een persoonlijk bericht over de terugbetaling van hun ticket.

Onvoltooid Verleden Tijd plaatst twee getuigenissen tegenover elkaar. Zij geven met nuance en met een verrijkt inzicht aan wie de mens is en wat hij aanricht en aankan.

In deel een komen negen portretten van intellectuelen en kunstenaars aan bod die in het concentratiekamp Buchenwald verbleven. Ze getuigen over hun leven en menswaarde in het licht van die op wereldschaal traumatische ervaring.

Deel twee geeft het woord aan achttien actuele denkers, academisch of pragmatisch actief. Zij reflecteren over de druk die er ook vandaag op veelzijdigheid en democratie wordt gelegd. Allemaal doen ze dat vanuit de overtuiging dat de idealen van het humanisme en de Verlichting ons kunnen blijven inspireren.

Tijdens deze presentatie wisselen woord en muziek elkaar af.
Na interventies van Ivo Janssens (redacteur), Katrien De Vreese (uitgever) en Mohamed Ridouani (burgemeester Stad Leuven) gaan drie auteurs in gesprek: Eric Corijn (Cosmopolis VUB, cultuurfilosoof), Marjan Verplancke (Hannah Arendt Instituut) en Koen Aerts (historicus, Canvasreeksen Kinderen van de collaboratie, Kinderen van het verzet).
De twee muzikale intermezzi worden verzorgd door Korneel Delrue (cello) en Caspar Konings (piano).

Credits

initiatief 30CC coproductie uitgeverij Sterck & De Vreese en Ivo Janssens uitgave