Monde Machaut

De muzikale wereld van Guillaume de Machaut

La Caccia
zo 04/12/2022 - 11:00
Concert, Klassiek
Overdag
75'

Ticketprijzen

€ 12 - check onze kortingen

Guillaume de Machaut was veruit de belangrijkste dichter en componist uit het middeleeuwse Frankrijk van de veertiende eeuw. Machaut was een zelfbewuste kunstenaar die zijn muziek en poëzie volledig in het teken stelde van de Amour, de hoofse liefde, in de goede traditie van de trouvères.

De meeste trouvères waren rijke burgers uit de in die tijd groeiende steden. In hun chansons kopieerden zij de hoofse liefdescultuur uit het zuiden. Maar, anders dan de zuidelijke troubadours, gebruikten zij veel elementen uit de volksmuziek, zichzelf daarbij begeleidend op eenvoudige instrumenten.

Vier topmuzikanten van La Caccia vertolken Machauts verlangen naar liefde, vreugde en hoop met veel geestdrift en stijlgevoel. Titels als Douce dame jolie, Dame, ne regardes pas, J’ay grant Espoir, Riche d’amours … spreken tot ieders verbeelding!

Tot zijn 40ste werkte Machaut als secretaris van koning Jan van Bohemen, in wiens gevolg hij heel Europa doorkruiste. Nadien was hij meer dan 35 jaar verbonden aan de kathedraal van Reims waar hij de rust en de middelen vond om een grandioos literair en muzikaal oeuvre op te bouwen. De kathedraal van Reims is van groot historisch van belang, omdat hier de koningen van Frankrijk werden gekroond.

Naast talrijke motetten was hij ook de eerste componist waarvan we weten dat hij een volledige mis componeerde, de beroemde Messe de Nostre Dame.

programmablaadje

Credits

www.patrickdenecker.be

met Jan Van Elsacker (tenor), Patrick Denecker (blokfluit/dulciaan), Didier François (viola da Siena) en Jan Van Outryve (luit) foto La Caccia