Misdaad en straf

Misdaad en straf

Al 150 jaar razend actueel

LAZARUS
di 07/06/2022 - 20:00
Theater
2 uur zonder pauze

Ticketprijzen

€ 18 (rang 1) - € 16 (rang 2) - € 13 (rang 3)

check onze kortingen

Ten prooi aan koorts, geldgebrek en een algemeen gevoel van malaise slaat de ex-student Raskolnikov een oude woekeraarster de kop in met een bijl. Met een bijl…?  Hij rooft wat juwelen en begraaft ze ergens op een binnenplaats. Maar die bijl…

Bewijzen zijn er niet. Er is alleen het heel sterke vermoeden van één rechercheur. Op de vlucht voor de wet en zijn geweten dwaalt Raskolnikov door de steegjes van Sint-Petersburg en tuimelt van de ene bizarre ontmoeting in de andere. Het regent, maar het is heet. Hij is wakker, maar toch is hij aan het dromen. Hij leeft, maar het voelt alsof hij dood is. Komt de redding weer maar eens van een vrouw?

Misdaad en Straf is de eerste van Dostojevski’s vier grote romans en bevat alle thema’s die kenmerkend zijn voor ’s mans oeuvre: geld, geweten, gulheid, geilheid en God.

Gefundenes Fressen voor de Lazarussen: een misdaadverhaal als een koortsdroom, met een hart dat bonkt van verontwaardiging en een held die regelrecht zijn eigen ondergang tegemoet loopt.

  • met gratis inleiding om 19u15.

In de pers

  • 'Tussen spel en sérieux: Lazarus vertimmert Dostojevski’s meesterwerk tot twee uur vitaal theater.' (****Gilles Michiels, De Standaard)
  • ‘Ik vind het heerlijk wanneer teksttheater een nieuwe dimensie krijgt en dat is precies wat hier gebeurde. Veel tekst, maar luchtig gebracht, met de nodige woordmopjes en andere humor. (…) Theater op zijn best: je weet dat er erg veel tijd, moeite en oog voor detail zitten in álles. Maar dat alles verloopt zo spontaan dat je bijna gelooft dat ze het ter plaatse verzinnen. Echt knap!’(Laura Huygen, Cultuurblog Davidsfonds)
  • De Lazaruslieden doen het wéér: een turf van Dostojevski omtoveren tot tintelend theater. (Els Van Steenberghe - Focus Knack)
  • 'Lazarus kent het oeuvre van Fjodor Dostojevski (1821-1881) als hun broekzak. Misdaad en straf is bij uitstek een oefening in evenwicht, waarbij de psychologische en maatschappelijke analyses worden geïnjecteerd met veel spelplezier. Dit stuk duurt twee uur, maar dankzij het strakke script en de uitstekende dosering van koortsdroom en knipoog voelt dat nooit te lang.' (Charlotte Somviele - De Standaard)

Credits

Van en met Koen De Graeve, Pieter Genard,​ Patricia Kargbo, Günther Lesage, Femke Stallaert, Ryszard Turbiasz, Joris Van den Brande, Ariane van Vliet kostuum Karen De Wolf productie ARSENAAL/LAZARUS foto Guy Kokken