Laat-romantische muziek uit Vlaanderen

Pianotrio’s van Ryelandt en Callaerts

Ryelandt Trio
zo 22/01/2023 - 11:00
Concert, Klassiek
Overdag
75' zonder pauze

Ticketprijzen

€ 12 - check onze kortingen

Onbekend is onbemind. Af en toe ontdek je nog eens knappe muziek, die zindert van energie. Het jonge Vlaamse Ryelandt Piano Trio focust zich op laat-romantische kamermuziek uit Vlaanderen. Vergeten muziek van bij ons, die onterecht tussen de plooien van de geschiedenis gevallen is.

Zowel de Antwerpse componist Joseph Callaerts als de Bruggeling Joseph Ryelandt waren in hun eigen tijd internationaal befaamd en hun werken zijn echte mijlpalen in onze muziekgeschiedenis.

Het Ryelandt Trio zet deze lyrische muziek op de kaart met een ongeziene passie en frisse dynamiek. Volledig terecht wonnen ze onlangs nog de belangrijke Supernova publieksprijs voor jonge Belgische artiesten. Het was lang geleden dat we nog zo onder de indruk waren van zowel de passionele vertolking als van de sprankelende muziek. Mis dit niet!

Het is moeilijk om in de geschiedenis van de Belgische kamermuziek voorbij te gaan aan een componist zoals Joseph Ryelandt (1870-1965). De man schreef zomaar even zeven vioolsonates, drie cellosonates, vier strijkkwartetten, twee pianokwintetten, twaalf pianosonates en twee pianotrio’s. Die twee pianotrio’s (Opus 70 en Opus 131) liggen in de carrière van de componist ver uit elkaar: het eerste dateert uit 1915 en is duidelijk laat-romantisch van karakter, terwijl het tweede dateert van bijna dertig jaar later en daarbij de verwezenlijkingen van de muziek uit het interbellum lijkt te verwerken.

Net als Ryelandt was Joseph Callaerts (1838-1901) een hoog-romantisch componist. Hij schreef kamermuziek met een lyrische dynamiek die onmiddellijk naar binnen dringt en de luisteraar oproept om zeker nu niet te gaan lopen. Zijn werk werd destijds zeer gewaardeerd en werd bekroond met een eerste prijs (gouden medaille) vanwege de Koninklijke Academie van België. Kort daarop werd het trio in Parijs uitgegeven bij Julien Hamelle die ook de werken van César Franck en Camille Saint-Saëns publiceerde.

  • Joseph Ryelandt, Piano trio 1, op. 57
  • Joseph Ryelandt, Piano trio 2, op. 131
  • Joseph Callaerts Piano trio, op. 16

programmablaadje

In de pers

“Chauvinisme op zijn schoonst … Pianist Pieter-Jan Verhoyen is op die cd de stuwende kracht … De strijkers zijn dan weer helemaal in hun sas in de langzame delen” (de Standaard)

Credits

www.ryelandttrio.com

met Pieter-Jan Verhoyen (piano), Jeroen De Beer (viool) en Pieter-Jan De Smet (cello) foto Liesbeth Everaert

Bekijk en luister online