Killjoy Quiz

Luanda Casella en NTGent
vr 17/02/2023 - 20:00

Ticketprijzen

€ 16 (rang 1) - € 14 (rang 2) - € 11 (rang 3)

check onze kortingen

In Killjoy Quiz beantwoorden deelnemers vragen tijdens een psychologisch spel waarin punten worden uitgedeeld. Maar wat betekent het om een quiz te winnen? Je kan van alles weten over de wereld, maar dat wil nog niet zeggen dat je ook de complexiteit achter de feiten kent.

De gezellige voorspelbaarheid van een televisiequiz, met Luanda Casella als quizmaster en een driekoppig, swingend vrouwenkoor in close harmony maakt geleidelijk aan plaats voor een veel pittigere denkoefening: Welke dominante discours houden we met z’n allen in stand, bewust of onbewust? Hoe verleidt de taal ons denken – collectief en individueel – over migratie, economie, gendergelijkheid, ecologie?

Woorden zijn oppermachtig en welsprekendheid is een wapen. De uitgekookte meerkeuzevragen in deze productie leggen een aantal van onze vooroordelen genadeloos bloot.

Een killjoy is een pretbederver, een spelbreker die opzettelijk het plezier van anderen vergalt. Luanda Casella gebruikt Sara Ahmeds figuur van de pretbederver als iemand die bereid is om geweld aan de kaak te stellen, zelfs als hij daartoe een gevoel van onbehagen moet creëren.

 • Voorstelling in het Engels met Nederlandse boventiteling

Luanda Casella is een Braziliaanse schrijver en performer. Ze probeert de kunst van storytelling te redden van de mediatisering en verdoemenis. Door retorische concepten met humor te verbinden, legt haar werk constructies in de taal bloot. Casella onderzoekt onbetrouwbare vertellingen in fictie en in de communicatiestromen van alledag.

Casella was te gast in theaters en op festivals overal ter wereld, zoals Spielart (München), Edinburg International Festival, Het TheaterFestival (Gent) en Kaserne (Basel). Met Short of Lying, haar laatste solovoorstelling, won ze de Sabam schrijfprijs op Theater aan Zee (TAZ Oostende).

  In de pers

  • "De slimste pretbederver ter wereld" (**** De Standaard)
  • “Met Killjoy Quiz serveert de Braziliaanse theatermaker ons alweer een zure bom, verstopt in een verleidelijke slagroomtaart. Even slikken, jawel” (De Morgen - 'Killjoy Quiz bij "10 beste voorstellingen van 2021")
  • "Vanaf het eerste moment word je de uitbundige show in getrokken. Drie uitstekende zangeressen in glitter-showpakjes zingen een door Ahmed geïnspireerd lied in close harmony, zichzelf begeleidend op synthesizer en percussie (…) De montage is snel, humoristisch, naadloos, bijna perfect." (etcetera, recensie)

  Credits

  tekst en regie Luanda Casella met Luanda Casella, Yolanda Mpelé en Lindah Nyirenda compositie Pablo Casella zang Timia Van der Linden, Helena Casella en Maïmouna Rachels dramaturgie Sébastien Hendrickx coaching en choreografie Lucius Romeo-Fromm scenografie Felix Fasolt lichtontwerp Dennis Diels productie NTGent coproductie Workspacebrussels, De Grote Post met de steun van The Belgian Tax Shelter, De Vlaamse Overheid foto Michiel Devijver