Houtekiet

Jeroen Lenaerts, MANdolinMAN en Mathijs Bertel
do 05/05/2022 - 20:00
Theater, Concert, Literatuur
90' zonder pauze

Ticketprijzen

€ 18 - check onze kortingen

We leven in overgereguleerde tijden. Wie niet binnen de lijntjes kleurt, krijgt straf. Binnen de Vlaamse literatuur is echter een hoofdrol weggelegd voor een oermens die alle regels aan zijn laars lapt.

Het romanpersonage Houtekiet van Gerard Walschap kent God noch gebod en wervelt door het leven als een losgeslagen tornado. Voor Jeroen Lenaerts, MANdolinMAN en Mathijs Bertel is dit het gedroomde materiaal voor een muziektheatervoorstelling waarin al hun talenten samenkomen.

Jeroen Lenaerts, bij het grote publiek vooral bekend als Tim uit Thuis, brengt Houtekiet tot leven in een vertelling die aan de ribben plakt. Dit heidens evangelie van Walschap over het ontstaan van de beschaving legt onze oerdriften bloot en is een ode aan de grote kracht van het leven en de natuur. Lenaerts smijt zich in dit bandeloos epos en haalt ook alle toonaarden uit de kast. Als klassiek opgeleide zanger geeft hij ook een melodische stem aan deze man, die gestuwd wordt door levensdrift maar desondanks niet ontkomt aan het noodlot van de dood. Als jonge acteur speelde Jeroen onder meer bij fABULEUS. Het fysieke spel zit hem dus in de genen.

Het mandolinekwartet MANdolinMAN en electronicawizard Mathijs Bertel (Ansatz Der Maschine) kleuren Houtekiet met oude melodieën die door middel van toegevoegde samples, beats en soundscapes jong en fris in de oren klinken. De voorstelling wordt extra gekruid met projecties van Lot Vandekeybus  (De Kift). 

Credits

tekst en regie Jonas Van Thielen  muziek  MANdolinMAN (Andries Boone, Dirk Naessens, Maarten Decombel en Peter-Jan Daems) en Mathijs Bertel (Ansatz Der Maschine) woord en spel  Jeroen Lenaerts tekeningen en projecties  Lot Vandekeybus geluid  Tim Janssen licht  Harm Opdebeeck foto  Koen Bauters