Het mirakel van België

Een beklijvende trip over een auteur en een meesteroplichter

Maarten Inghels en Katharina Smets
wo 30/11/2022 - 20:00
Literatuur
75' zonder pauze

Ticketprijzen

€ 16 - check onze kortingen

Jaren geleden maakte Maarten Inghels kennis met Piet Van Haut, een mediaverslaafde meesteroplichter die zich sinds de jaren 80 onder meer voordoet als diplomaat, directeur van Johnson & Johnson, onderzoeksrechter, administrateur-generaal van de Belgische Spoorwegen, koning der Belgen en miljardair. Op die manier ontvreemdt hij miljoenen van banken en particulieren over heel Europa.

Na hun eerste ontmoeting laat de meesteroplichter Inghels niet meer los. Naarmate hun relatie groeit, krijgt de romanschrijver een unieke inkijk in Van Hauts eindeloze fantasiewereld en interne keuken. Aangetrokken tot dit grootse personage beseft Inghels gaandeweg dat ook hij niet immuun is voor de verlokkingen van de misdadiger.

Samen met audiokunstenaar Katharina Smets smeedt hij deze hallucinante relatie tot een spannende, literaire voorstelling. Je volgt zijn zoektocht naar de waarheid achter de leugens en hoort wat er gebeurde nadat Inghels’ roman Het mirakel van België verscheen.

De voorstelling is een beklijvende trip, een wonderlijk haasje-over van feit en fictie, over een oplichter voor wie het leven één groot theater is en een schrijver die meer dan een toeschouwer wil zijn.

  • Maarten Inghels debuteerde in 2008 met Tumult en ontwikkelde zich sindsdien tot een maker en schrijver die niet aarzelt om minder voor de hand liggende vormen op te zoeken. Van 2016 tot 2018 was hij de officiële stadsdichter van Antwerpen. Daaruit kwam zijn bundel Contact voort, een boek waarin hij poëzie, beeld en acties verbindt. Zo verschenen zijn gedichten als tatoeage, als enquête waarin hij de staat van de samenleving opvroeg en werden ze geplant met eetbare zaadjes.
  • De Belgisch-Poolse audiokunstenaar Katharina Smets  boetseert documentairemateriaal tot beklijvende verhalen, zowel voor live-performances als voor radioproducties. Smets’ audioproducties zijn uitgezonden op Klara, Radio 1, VPRO, NPR, BBC Radio 3 en 4, BBC World Service en CBC.

Credits

van en met Maarten Inghels geluid Katharina Smets techniek Karel Marynissen licht en scenografie Steven Reymer projectie Jan Duerinck productie Zane Garitte regie Steven Heene dramaturgie Amber Maes algemene coördinatie Leander Coorevits promotie Ruth Kief planning en verkoop Nouni van Arnhem met dank aan Suzanne Grotenhuis, Charlotte Van den Broeck, Stijn Vranken en Michaël Vandebril