Fausto - Een opera in de wereld van Artificiële Intelligentie (i.h.k.v. and&)

do 03/05/2018 - 20:00
Opera & Operette

Ticketprijzen

€ 36,39

Fausto is een hedendaagse opera over transhumanisme: de huidige trends naar snel groeiende artificiële intelligentie, virtuele realiteit, mind uploading, brein-computer interfaces, cloud computing, en nog veel meer, zijn zo ingrijpend dat ze grondig het beeld van de mens aan het veranderen zijn. Gaat het binnenkort mogelijk worden om een soort digitale onsterfelijkheid te bereiken? En wat als er kwaadaardige software robots zich meester maken van de digitale sfeer?

Fausto is geinspireerd op de sage van Faust. Mephisto is een virtuele software persona die in de cloud leeft en verschijnt in de gedaante van een hip hop gangster. Fausto is een entrepreneur die bezig is met virtuele werelden en mind uploading. En Margherita is zijn vriendin, een app-ontwikkelaarster, die door overwerk en gebrek aan aandacht zelfmoord pleegt en op die manier in het netwerk van Mephisto terecht komt. Mephisto wil niet de geest van Fausto maar het lichaam. Hij hoopt op die manier contact te krijgen met de echte wereld en zijn geest voort te planten in menselijke lichamen. Mephisto gebruikt Margherita als lokmiddel. Gaat Fausto toegeven en zijn geest laten uploaden? Gaan Fausto en Margherita erin slagen om de duistere machten van Mephisto te boven te komen?

Alhoewel de opera uiterst hedendaagse thema's behandelt en ook virtuele technologie live gebruikt, is de muziek zeer toegankelijk, geschreven in de westerse muzikale traditie waarin melodie, tonaliteit, ritme, en harmonie ten dienste staan van emotie en betekenis. 

Italiaans gezongen, boventiteling is voorzien.

Credits

Fausto is een onderdeel van het festival and&

van Luc Steels en Oscar Vilarroya met Steven Brooks (Fausto), Anja van Engeland (Margherita) en Kamil Ben Hsain Lachiri (Mephisto), ondersteund door het Leuvens symfonisch orkest Frascati (onder leiding van Kris Stroobants) en het koor La Folia