Dixit Dominus

Dixit Dominus

Georg Friedrich Händel

Vlaams Radiokoor & Il Gardellino
za 21/05/2022 - 20:00
Muziek, Klassiek
90'

Ticketprijzen

€ 20 - check onze kortingen

Het Vlaams Radiokoor en barokorkest Il Gardellino brengen dit virtuoos en Italiaans-getint concert in de Sint-Michielskerk, de mooiste barokkerk van Leuven.

In de herfst van 1706 vertrok de piepjonge Händel vanuit Hamburg naar Italië, het mekka van de muziek in de vroege 18de eeuw. Hij zou een erg vruchtbare muzikale studiereis maken, langs bruisende en inspirerende steden als Firenze, Venetië en Rome. Hij kwam er in contact met grote namen als Arcangelo Corelli en vader en zoon Scarlatti, en maakte zich de geheimen van de Italiaanse barokmuziek eigen.

In 1707 komt Händel aan in Rome, waar hij meteen grote indruk maakt met een reeks vespers voor soli, koor en orkest - waaronder Dixit Dominus en Laudate pueri Dominum. De jeugdige, kleurrijke felheid waarmee hij vooral in Dixit Dominus uitpakt, sleept de luisteraar mee in een spiraal van tegelijk dramatiek en bloedmooie verstilling.

Lang werd gedacht dat ook de cantate Il pianto di Maria van Händel was, tot recent bleek dat ze uit de pen van Giovanni Battista Ferrandini kwam. Deze Italiaanse componist werkte lange tijd in het zuiden van Duitsland,en genoot nadien van zijn pensioen in Padua. In deze cantate uit 1739 voor mezzosopraan en strijkers beweent Maria haar zoon aan het graf, in een exuberante barokke stijl.

Georg Friedrich Händel, Dixit Dominus, HWV 232 en Laudate pueri Dominum, HWV 237

Giovanni Battista Ferrandini, Il Pianto di Maria

Credits

www.vlaamsradiokoor.be

met Deborah Cachet (sopraan), Rachel Redmond (sopraan), en Sophie Rennert (mezzosopraan) dirigent Bart Van Reyn foto Wouter Van Vaerenbergh