DeVespers 1

Philippus de Monte in Praag

Cappella Mariana
zo 21/11/2021 - 15:00
Muziek, Klassiek, Vocaal
Overdag, Jongeren (12+)
60'

Ticketprijzen

€ 12 - check onze kortingen

De sfeervolle kerk van de Abdij van Park vormt het kader voor DeVespers, de concertreeks die op zondagnamiddag eeuwenoude muziek bestemd voor de kerkdienst laat weerklinken. Cappella Mariana verkent het repertoire van de vespermotetten van Philippus de Monte en zijn Praagse tijdgenoten.

“Een stil en ingetogen persoon, die Italiaans spreekt alsof het zijn moedertaal was, en daarnaast Latijn, Frans en Nederlands kent … ontegensprekelijk de beste componist die in het land te vinden is.” Dankzij deze gloedvolle aanbeveling werd de Monte in 1568 aangesteld tot kapelmeester van de Habsburgse keizer in Wenen.

Negen jaar later verhuisde hij met het keizerlijk hof naar Praag. Hij zou er de functie van kapelmeester bekleden tot aan zijn dood in 1603. Een van zijn hoofdtaken was het componeren van nieuwe muziek voor de (liturgische) ceremonies aan het hof.

Het Tsjechische ensemble Cappella Mariana brengt hulde aan Philippus de Monte, die tijdens de laatste jaren van zijn leven zijn muzikale talent ten dienste stelde van het hof in Praag.

Geen inleiding

Passie van de Stemmen

We vieren de 30ste verjaardag van de Alamire Foundation met een extra najaarseditie van Passie van de Stemmen. Daarbij geven we vooral de minder bekende grootmeester Philippus de Monte, een van de meest productieve componisten uit de 16de eeuw, de aandacht die hij verdient.

Residentie Cappella Mariana 

Cappella Mariana zal van 15-21 november in residentie zijn bij de Alamire Foundation. Hiervoor krijgen zij de steun van i-Portunus, een beurs gesubsidieerd door de Europese Commissie. Deze beurs ondersteunt artiesten en culturele professionals om zichzelf verder te ontwikkelen bij consortia of culturele organisaties.

i-Portunus word gedragen door het Creative Europe Programma van de EU, het Goethe Institut, l'Institut français en het Izolyatsia platform for cultural initiatives.

In de pers

“de onwaarschijnlijk accurate intonatie …hier wordt zuiver zingen tot grote kunst” (Opusklassiek)

Credits

www.cappellamariana.com

artistieke leiding Vojtěch Semerád foto Petra Hajska

in residentie met de steun van