De Zaak Shell

De NWE Tijd, Rebekka de Wit en Anoek Nuyens
do 27/10/2022 - 20:00

Ticketprijzen

€ 16 (rang 1) - € 14 (rang 2) - € 11 (rang 3)

check onze kortingen

Theatermakers Anoek Nuyens en Rebekka de Wit volgen het klimaatdebat al jarenlang op de voet. Ze bezochten aandeelhoudersvergaderingen van multinationals, lazen speeches en interviews van Shell, ploegden akkoorden en beleidsnota’s van overheden door en noteerden stelselmatig de opmerkingen van hun ooms zodra er tijdens het kerstdiner over klimaatverandering werd gesproken.

In De zaak Shell komen de belangrijkste stemmen uit het klimaatdebat samen. Aanleiding is de rechtszaak die de NGO Milieudefensie aanspant tegen Shell. Inzet van de zaak: Shell dwingen zijn bedrijfsvoering radicaal te veranderen.

Het verweer van Shell? Niet wij, maar de consument moet veranderen. In De zaak Shell zien we hoe geraffineerd iedereen in het debat zijn verantwoordelijkheid doorschuift naar een andere partij en wat de gevolgen daarvan zijn.

De voorstelling werd geselecteerd voor Het Nederlands TheaterFestival en uitgenodigd voor het Vlaamse equivalent. Jaap Spijkers ontving voor zijn rol in de Nederlandse versie de Arlecchino (de prijs voor de ‘meest indrukwekkende mannelijke bijdragende rol’), Musia Mwankumi werd geselecteerd voor de vrouwelijk tegenhanger (de Colombina) - en Rebekka de Wit en Anoek Nuyens wonnen de regieprijs voor de ‘meest indrukwekkende regie’.

  • na de voorstelling is er een nagesprek (30') i.h.k.v. De Stand der Dingen. (in 30CC/Schouwburg - foyer) 
    met Anoek Nuyens (theatermaker, actrice), Simon Sterck (klimaatactivist), Serge De Gheldere (Futureproofed, Leuven 2030, Klimaatzaak)

    In De zaak Shell komen de belangrijkste stemmen uit het klimaatdebat samen naar aanleiding van de klimaatzaak tegen Shell. Een stand der dingen over verantwoordelijkheid nemen en verantwoordelijkheid afdwingen en de urgentie van de klimaatzaak.

    Als je mensen voor hun verantwoordelijkheid zet is dat voldoende om echte verandering teweeg te brengen? Overheid moet regels maken die verplichtingen opleggen (renovatie van huizen bvb). Wat heb je nodig om bedrijven naar een omslag te duwen? Klimaatzaak tegen overheid / Nick Balthazar – Duty of Care

In de pers

  • “Nuyens en De Wit maken haarfijn inzichtelijk hoe de klimaatcrisis op dit moment vooral een verantwoordelijkheidscrisis is. En inherent aan het besef dat we allemaal het probleem zijn, zijn we ook allemaal onderdeel van de oplossing. Dat is een hoopvolle en zeer waardevolle conclusie: de complexiteit van onze belangen en behoeftes is niet iets om moedeloos of cynisch van te worden, maar om te omarmen.” (***** NRC, Sander Janssens 4/12/2020)
  • “De toekomst is onzeker, en de aarde staat op instorten, we realiseren het ons elke dag opnieuw. Niet bij de pakken neer zitten, en theater maken, en doorspelen, en dan ook nog eens een zo belangrijk onderwerp zo toegankelijk maken – dat is meer dan hoopvol. Het getuigt namelijk van grote klasse.” (***** De Volkskrant, Hein Janssen 2/11/2020)

Credits

www.denwetijd.be

van Anoek Nuyens en Rebekka de Wit met Anoek Nuyens, Suzanne Grotenhuis, Michaël Pas en Musia Mwankumi regie Erik Whien dramaturgie en tekstbijdrage Freek Vielen foto Karin Jonkers en Karolina Maruszak

Bekijk en luister online

Kijk ook eens bij:

Double Bill: into the oceans - Booreiland

Lotte Nijsten en Gillis Van Der Wee
do 20/04/2023 - 18:00

Double Bill: into the oceans - Out of the blue

Silke Huysmans & Hannes Dereere | CAMPO
do 20/04/2023 - 20:30