Boeren

Katrien Pierlet, Gert Jochems en Hans Van Cauwenberghe
vr 17/06/2022 - 20:30
za 18/06/2022 - 14:30
Geannuleerd
za 18/06/2022 - 20:30
Theater
't Silsomhof
Hoeveslagerij en Kijk-Doe-Speelboerderij
70'
€ 14

Ticketprijzen

De voorstelling op 18/6 om 14.30 uur werd jammer genoeg geannuleerd.


Een verhaal vol humor en mededogen over twee boerenzonen, over het leven van onze landbouwers anno 2021 waarin passie voor de boerenstiel botst met klimaatzorg en de klauwen van grootkapitaal. Ontroerend schoon en gelukkig ook vaak om te lachen.

Erik Vlaminck weet steevast maatschappelijk engagement te combineren met mooie en toegankelijke teksten. Met Boeren schreef hij – tijdens zijn verblijf op een boerenhof - het verhaal van twee boerenzonen. De ene heeft de boerderij overgenomen en de andere is vertrokken. Ze komen uit een gezin waar niemand iemand aanraakt. Kent ge dat, zo’n manier van leven? Meer zwijgen dan spreken. Er hangt van alles in de lucht dat niet uitgesproken wordt. Broederhaat en broederliefde vechten hier om balans. Ook die ene vrouw die er niet is, speelt een rol. Boerenmiserie.... Ontroerend schoon en gelukkig ook vaak om te lachen.

Dit stuk schetst treffend het onzekere leven van onze landbouwers. O.m. door de botsing tussen de klimaatproblemen en de moderne landbouw kunnen zij geen kant op en zijn ze aan handen en voeten gebonden: wetten, regeltjes, de banken… En er is de druk van hun eigen familie natuurlijk.

REGIO OO(G)ST?

Een twintigtal cultuur- en gemeenschapscentra uit het oostelijke deel van de provincie bundelen de komende drie jaar de krachten in een gezamenlijk project REGIO OO(g)ST Boeren . Met dit initiatief vragen zij meer aandacht voor het belang van de boerenstiel en de agrosector. Op het programma staan onder meer theater, film, lezingen en een fotowedstrijd.

Via cultuur willen zij een ode brengen aan de landbouwer. Voor de harde werkers die met hun noeste arbeid zorgen dat er mooie en lekkere dingen op ieders tafel terechtkomen. Boeren en boerinnen hebben het de voorbije jaren immers niet makkelijk. Vandaar de oproep voor meer respect voor de mens achter ieders voedsel. Onze boeren verdienen dat, voor alles wat ze doen, dag in dag uit.

Leuk om weten:

  • De voorstelling Boeren kan ter plaatse gecombineerd worden met een BBQ met lokale producten.
  • Er speelt ook een familievoorstelling De Stadsboerin met Lady Angelina op het 't Silsomhof voor kinderen van 4 tot 8 jaar.

    Credits

    tekst Erik Vlaminck regie Jo Jochems van en met Katrien Pierlet, Gert Jochems, Hans Van Cauwen­berghe Erik Vlaminck lied Hans Van Cauwen­berghe Erik Vlaminck productie MoMent Tongeren