Leuven Kritiek

Van oktober 2020 tot april 2021 geeft rekto:verso opnieuw een masterclass kunstkritiek aan tien critici-in-spe met een Leuvense link, in samenwerking met STUK, 30CC en KU Leuven. We laven ons een jaar lang aan dans, theater en beeldende kunst. Wil je meedoen? Meld je aan voor 1 juni! • Wat?

Leuven Kritiek is een kijk-, schrijf- en discussietraject rond theater, dans en beeldende kunst. Een jaar lang gaan we met een groepje van tien critici samen tien voorstellingen en expo’s zien in Leuven. Je schrijft er in totaal drie recensies en twee essays over.

Eén keer per maand leggen we die schrijfsels samen, feedbacken we elkaar in groep en discussiëren we over de zin en onzin van kunstkritiek. Dat alles onder begeleiding van de redactie van rekto:verso. De betere resultaten maken we publiek.

Leer dus nog beter kijken, nog beter schrijven, nog beter praten over kunst. Leuven verdient dat! Zo kunnen de tien deelnemers het hele jaar gratis naar voorstellingen en expo’s in 30CC en STUK, ook buiten de masterclass.

Wil je weten hoe (fijn) dat is? Pols gerust bij de deelnemers van de  vorige editie 2018-2019: Daphne de Roo, Gerlinde Van Puymbroeck, Josje Kerkhoven, Lotte Bode, Margot Delaet, Mathieu Lonbois en Tine Galicia.

Of lees de tussentijdse vruchten van de eerste editie in 2016-2017.

 • Wanneer?

Leuven Kritiek loopt van oktober 2020 tot april 2021 (niet in januari), met elke maand:

> twee bezoeken aan dans, theater en/of beeldende kunst
> één gezamenlijke feedback-sessie op een maandagavond

 • Voor wie?

Leuven Kritiek richt zich op pennen in en rond Leuven. Zij hebben al eens een recensie geschreven, stiekem voor zichzelf of voor een medium. Zij willen vooral een sprong maken in hun reflectie over dans, theater en beeldende kunst. Ze dromen misschien zelfs van een toekomst in de kunstkritiek.

 • Hoeveel?

    € 75, tenzij dat een drempel zou vormen om mee te doen (geef dat dan even aan bij je aanvraag).

    • Wie?

     Leuven Kritiek is een initiatief van rekto:verso, STUK, 30CC en KU Leuven. Samen willen we het beschouwende schrijftalent in Leuven extra uitdagen, voor een nog straffer kritisch klimaat.

     De begeleiding wordt verzorgd door Gilles Michiels (freelance podiumcriticus voor De Standaard) en Evelyne Coussens (freelance podiumcriticus voor De Morgen), allebei redactieleden van cultuurtijdschrift rekto:verso.

     • Hoe?

     Meld je aan voor 1 juni 2020. Stuur je motivatie en een cv naar gilles.michiels@rektoverso.be, plus een recensie of een langere tekst die een goed beeld geeft van je schrijven over kunst.

     Begin juli weet je of je erbij bent. Tegen dan kennen we ook het precieze programma van de sessies.

     • Nog vragen?

     Stel ze bij gilles.michiels@rektoverso.be