Binnen de 30CC-RUIMTE in Cas-Co zijn de residenties vooral gericht op experiment. Letterlijk en figuurlijk. 

We ondersteunen zoekende makers bij het vormgeven van hun individuele parcours.
We zijn een gastvrij huis en een ideale broedplaats voor residenten in theater, performance en alle hybride vormen. De ideale plek om in alle rust en met de nodige omkadering te repeteren, te schrappen en opnieuw te beginnen. 

Bijzondere aandacht gaat naar participatieve kunstpraktijken en artistiek onderzoek waarin kunstenaars samen met burgers op zoek gaan naar de juiste vorm om alternatieve stemmen en interpretaties te laten weerklinken.

Aanbod

In de 30CC-RUIMTE bieden we langere residentieperiodes van 1 tot 2 maanden die afsluiten met een try-outmoment of het zichtbaar maken van het proces of het onderzoek via een medium naar keuze. Hierbij ligt de focus eerder op experiment en innovatie dan op het resultaat. 

Residenten kunnen rekenen op 

  • gebruik van de podiumkunstenruimte van 180 m²
  • coaching en feedback,
  • deelname aan het inhoudelijk programma van Cas-Co waar artistiek onderzoek, ontwikkeling, ontmoeting en creatie centraal staan. Het programma bestaat uit studio visits, talks en master classes. 
  • de gedeelde ruimtes: projectruimte, proefopstellingsruimte, fotolabo en zeefdruklabo.
  • gratis toegang tot de podiumvoorstellingen van 30CC, M Leuven, het dansprogramma van STUK en het extra muros programma van Cas-co met o.a. tentoonstellingsbezoeken, studio visits, ...

Residenten 2021

Youyou groep (juni 2021) - participatieve kunstpraktijken

Myriam van Imschoot , Fleur Khani, Rukhsana Zubair, Anissa Rouas, Sarah Leo, Isabelle Verstockt, Luiza Amghizar
 
In het kort:
Club Zaghareed, een artistiek project rond het oeroude vocale gebruik van de zaghareed of youyou, de hoge trillende vrouwenstemmen. Naast het aanleren van de techniek ligt de focus op culturele uitwisseling en empowerment van vrouwen.

vrijdag 4 juni tot en met zondag 6 juni: Wagehuys
donderdag 17 juni tot en met zondag 20 juni: Gele Villa 

Onderzoek tijdens de residentie gaat over: procesomschrijving en omschrijving methodieken Club Zaghareed.

Wat & Hoe?
Youyou is het Franse woord voor wat in het Arabisch Zaghareed heet. Dat is een oeroud vocaal gebruik met wortels in Noord- en Sub-Sahara-Afrika, het Midden-Oosten en zelfs het Baskenland. Het gaat om een techniek waarbij vrouwen door vibraties van de keelwand of door het bewegen van de tong een hoge trillende stem produceren. Zo kunnen ze luid en krachtig intense emoties uiten, zoals vreugde of verdriet.

Stemkunstenares Myriam Van Imschoot is al jaren gefascineerd door de impact van de youyoukreet. Ze ontwikkelt artistieke projecten met lokale performers, waarbij er zowel respect voor traditie als openheid naar nieuwe invullingen is. Op die manier kwamen de Brusselse YouYougroep en hun Zaghareed Clubs tot stand. De clubs creëren momenten van uitwisseling tussen experts en leken, met openheid voor verschillen in herkomst en gebruiken. Het zijn feestelijke ontmoetingen, waarbij niet alleen de kreet wordt aangeleerd. Vrouwen van alle leeftijden en achtergronden delen er ervaringen, verhalen en herinneringen aan het (traditionele) gebruik van youyou.

De Zaghareed Clubs zetten voluit in op interactie en kruisbestuiving tussen verschillende culturen, generaties en stempraktijken en verrijken zo het Vlaamse culturele landschap. Sinds 2019 houdt een kerngroep (Fleur Khani, Rukhsana Zubair, Anissa Rouas, Sarah Leo, Isabelle Verstockt, Luiza Amghizar), zich actief bezig met het overdragen en uitdragen van de Zaghareed Clubs naar nieuwe contexten en media, zoals in scholen en buurtwerkingen, of via radio en film.

Benieuwd naar het uitgebreide verhaal van Cas-co?