Ik zette dit fragment nog maar net op youtube. Ik zing ook erg graag filmmuziek, vandaar dit fragment uit de film ‘The Ninth Gate’. Het is een vocalise, zonder woorden dus. Deze muziek heeft iets ‘larger than life’ vind ik.

Identikit - Noémie Schellens

Wie ben je?

Ik ben Noémie, geboren in een groot, nogal uitbundig gezin. Muziek was er altijd. Mijn papa kookte met Pavarotti: hij zong vol overgave en met een overweldigend stemgeluid mee. Mijn mama gaf mijn allereerste vioollesjes. Na de vioolles gaf Michel Puissant, mijn vioolleraar mijn broer en mij zangles. Week na week. Het werd ons wereldje, een wereldje na school, met veel luisteren en uitproberen. Ik hield van het zingen, nog niet van het delen. En laat nu net dat delen -en dat maakte corona alleen maar duidelijker- nu het allerbelangrijkste zijn. Te voelen dat jouw trillingen iets in gang kunnen zetten, dat het bewegen van lucht raakt. Zingen is mijn leven, omdat het ademen is. Met muziek die vaak al eeuwen op papier staat je eigen verhaal vertellen. Ik heb 4 broers. Toneelspelen toen ik klein was, alsof mijn leven ervan af hing. Ik begreep er zelf niets van maar het was de geur van het repetitielokaal, het onbekende, het knoeien, het samen zoeken, het avontuur, dat wat ik begreep maar nog niet wist dat anderen het interessant konden vinden, zoals een film. Films: die zag ik vanaf mijn vroege jeugd elke avond in de Studio’s. Ik had een gratis pasje. Films, films, films. Alle werelden. Ontmoetingen. Mensen. Reizen. Mijn 3 belangrijke woorden: Natuur, tederheid en overgave. Zoals Leonard Bernstein zei: “La cosa che amo di più nella vita sono le persone. Le amo più della musica stessa.”

Waar ben je mee bezig?

Ik heb een licht-lyrische stem en zing concerten met verschillende ensembles, van kleine kamermuziekensembles, zoals met gitarist Maarten Vandenbemden tot grote orkesten, zoals vorig jaar met het Nationaal Orkest België. Mijn stem daagt me uit in verschillende richtingen: ik hou van zowel barokmuziek (zoals onlangs het Weihnachtsoratorium van Bach) als van belcanto (zoals de concerten met violist Hans Vankerckhoven). Daarnaast ga ik graag het klassieke pad af en werk ik bvb samen met het Qotob trio, zing ik in kinderopera’s en doe ik performances met dansers en dichters. Ik hou ook enorm van de uitdaging van nieuwe creaties van hedendaagse componisten. Op dit moment bouw ik samen met beeldend kunstenaar Pieter Janssens aan een coronaproof concept: we kochten een jaren ‘70 bootje, Pieter maakt er een prachtige barokke praalboot van waarop we concerten op rivieren en meren zullen brengen, in natuurgebieden en steden: onze “Opera Barca”, met een link naar natuurbehoud. Het zingen bracht me ook tot het acteren, iets dat altijd in mij gezeten heeft. Zo zong en speelde ik in A Quiet Passion (2016) een kostuumfilm van Terence Davies en ook In Annette, van de Franse cineast Leos Carax, die dit jaar uitkomt. Ik speelde ook in verschillende Belgische series zoals Zuidflank, Code 37 en 13 geboden,.. Acteren is een passie van mij die ik enorm graag verder wil uitbouwen, een work in progress. Op dit moment bereid ik verschillende concerten voor met heel uiteenlopende programma’s: een “Serenata” programma met Maarten Vandenbemden, een barok programma met Luc Ponet en een “Openlucht-boot- programma” met Bart Rodyns op harmonium. Mijn hele leven is al een prachtige mozaïek geweest van de meest uiteenlopende concerten en performances in de meest uiteenlopende landen. Het blijft spannend, op alle gebied.

30CC en jij

Tussen ‘12 en ‘14 was ik stadssopraan van Leuven. Ik werkte toen enorm nauw samen met 30CC en Stad Leuven. We creëerden 10 projecten, zoals Canta Luna, de Opera Mobile, het stadslied, samen zingen met 3 buurtwerkingen, ... Het was een top samenwerking. Ik leerde veel mensen achter de schermen kennen maar ook mezelf:) : we namen samen risico’s, tekenden buiten de lijntjes, legden linken tussen mensen en werelden. En dat alles met zingen. Nadien bleef de band hecht en treed ik nog vaak op in Leuven.

P.S.

Bedankt om dit parcours te doen en ons zo wat beter te leren kennen. Top initiatief van de stad. Ik verwelkom je graag op komende concerten want niets leuker dan muziek live beleven.

Artiest in Beeld

30CC brengt de Leuvense artiestengemeenschap in beeld via deze raamtekeningen.
Kom meer te weten over dit project en ontdek alle andere artiesten in beeld.


Adres

Acht-meistraat 14, Wijgmaal

Vind Noémie Schellens op de Artiest in Beeld-kaart.

Raamtekening

Het werk van Noémie Schellens werd verbeeld door Bart Schoofs.

Meer weten?

Volg Noémie Schellens via noemieschellens.com of via @noemieschellens  op instagram