Deze video toont een greep uit mijn werk in theater en film. Het zijn kleine stukjes uit verschillende projecten die een beeld geven van mijn artistieke parcours.

Identikit - Heleen Desmet

Wie ben je?

Ik ben een zesentwintigjarige actrice en theatermaker, afgestudeerd in 2016 aan de drama opleiding van LUCA, Leuven. Collectief Verlof is het eerste gezelschap dat ik samen met Bart van der Heijden oprichtte. Het is sindsdien onze uitlaatklep en een plek waar we artistiek lekker ons eigen ding kunnen doen. Onze theatertaal begint er vaak vanuit tekst. We werken rond grote vraagstukken die ons als mens bezig houden en proberen er nog meer vraagtekens rond te plakken in plaats van een antwoord te bieden. We hopen zo dat het publiek nadien met elkaar of met ons een dialoog start en verder blijft denken.
Iets later vormde ik samen met Sabien Van Moorter, Carli Gellings en Silke Verslype het theatergezelschap BATMAT, dat fysiek en beeldend prikkelend theater maakt voor jonge kinderen en hun familie. Opnieuw met een goede portie humor!
Verder maak ik ook deel uit van het gezelschap Fernand, dat vooral inzet op doelpubliek 1ste graad middelbaar. Het daagt de jongeren uit hun verbeeldingskracht te gebruiken en geeft hen tegelijkertijd een bril mee, waardoor ze naar theater of kunst kunnen kijken.

Daarnaast ben ik ook freelance actrice bij andere gezelschappen en in filmprojecten.

Behalve acteren, ben ik ook enorm veel bezig met muziek. Met mijn eigen songs waarin ik zing en piano speel, stond ik enkele jaren terug als voorprogramma van Jonas Winterland in de AB CLUB, in Brussel.

Waar ben je mee bezig?

Hoewel ik vele verschillende projecten doe, blijft mijn fascinatie wel sluimeren in al mijn werk. Ik ben enorm geïnteresseerd in hoe mensen met elkaar communiceren of elkaar net mislopen. Communicatie is zoiets kwetsbaars, omdat alles afhangt van hoe de afzender iets brengt én hoe de ontvanger die boodschap interpreteert. Miscommunicatie heeft vaak grote gevolgen en daarin schuilt volgens mij een grote theatraliteit. Het leidt tot verdriet, woede, humor, ...
Verder staat de eeuwige zoektocht naar liefde in al haar vormen ook zeer centraal.
Deze twee thema's komen terug in al mijn creaties. Zowel theater als muziek.

30CC en jij

30CC is het eerste huis waar ik als professionele actrice heb gewerkt. De voorstelling waarin ik speelde als mijn stage voor de opleiding werd meteen toen ik afstudeerde hernomen in 30CC. Sindsdien kom ik bijna met elke productie waarin ik speel wel voorbij Leuven of start de creatie er zelfs. Zo werd bijvoorbeeld de eerste voorstelling van BATMAT gecoproduceerd door 30CC, 'NIET ECHT WEL WAAR' van Fernand werd op vraag van hen gemaakt en later dit jaar staat 'MOENIEWORRIENIE' van Collectief Verlof op Rode Hond Festival.

P.S.

Een paar jaar geleden was ik aan de Belgische kust. Toen ik keek naar de horizon, naar de zee, had ik het gevoel dat ik niet ver genoeg kon kijken. Ik kon meters voor mij uitkijken en kon toch niet ademen. De snelheid van het leven rond ons zette mij vast. Ik heb toen beseft hoe belangrijk het is om af en toe stil te staan en daar te blijven tot je opnieuw kan ademen. Dat het belangrijk is dat we niet alles zomaar slikken, maar dat we vraagtekens durven blijven zetten. Dat een verhaal niet slechts twee, maar vaak drie, vier vijf,... kanten heeft. Het is belangrijk dat we blijven denken en dat we onze tijd ervoor nemen. Dat we relativeren. Dat we redeneren. Dat we connecteren.
Natuur doet dit.
Kunst doet dit.
Kunst doet ademen.

Artiest in Beeld

30CC brengt de Leuvense artiestengemeenschap in beeld via deze raamtekeningen.
Kom meer te weten over dit project en ontdek alle andere artiesten in beeld.

Foto: © Filip Verpoest

Adres

Martelarenlaan 169, Kessel-Lo

Vind Heleen Desmet op de Artiest in Beeld-kaart.

Raamtekening

Het werk van Heleen Desmet werd verbeeld door Lien Geeroms

Meer weten?

Neem een kijkje op de website van Collectief Verlof