Dit is een korte montage van de twee laatste voorstellingen die ik maakte met Collectief Verlof. 'Op de rand' is een muziektheatervoorstelling over afscheid nemen (of geen afscheid hebben kunnen nemen) welke ook mijn afstudeervoorstelling was aan Luca School of Arts. Deze heeft naast de opleiding gespeeld in culturele centra en wordt nog steeds gespeeld.
'Moenieworrienie' is een beeldende en fysieke familievoorstelling waarbij een groep op zoek gaat naar een plek waar zorgen niet bestaan. De voorstelling toont hun absurde weg, alsook het ontstaan van hun bijzondere vriendschap. Voor deze voorstelling lieten we het fysieke primeren op de tekst, met een energieke, spontane, grappige roadtrip als resultaat.

Identikit - Bart van der Heijden

Wie ben je?

Ik ben theatermaker en -speler en studeerde in 2018 af als master Drama aan Luca School of Arts in Leuven. Daarvoor heb ik nog Biochemie- en biotechnologie en een lerarenopleiding (Nederlands-wiskunde) gevolgd in Antwerpen. M'n wetenschappelijke wortels en m'n educatieve vaardigheden combineer ik momenteel in tal van artistieke opdrachten. Naast spelen (Theater Tieret, LAP vzw, Theater Stronk en Collectief Verlof) zet ik ook in op het doorgeven van de 'theatergoesting' via tal van organisaties zoals Bamm, WISPER, Artforum en Opendoek en het regisseren van amateurgezelschappen.
Ondertussen richtte ik samen met Heleen Desmet een eigen theatergezelschap op: Collectief Verlof. Hierin zoek ik naar een eigen theatertaal en kan ik me artistiek volledig uitleven. Later meer hierover!

Waar ben je mee bezig?

Op dit moment ben ik voor Collectief Verlof aan het werk in Cas-co aan twee nieuwe voorstellingen. Enerzijds ALIAS, wat een muziektheatervoorstelling wordt voor jongeren. En anderzijds schrijf ik aan ARENDT, een monoloog over Hannah Arendt in een intieme setting, welke ook in Leuven te zien zal zijn op zaterdag 29 augustus 2020. Daarnaast ben ik voor Theater Tieret aan het maken/repeteren aan ER IS EENS, een figurentheatervoorstelling welke in oktober in première zal gaan. Tot slot nemen we samen met drie andere Leuvense gezelschappen vanaf juli onze intrek in De Ruimte, een eigen repetitie- en creatieplek waarbij we autonoom kunnen inzetten op artistieke ontwikkeling en uitwisseling. Het belooft dus een (lekker) drukke zomer te worden!

30CC en jij

Als Leuvens collectief staan we in een nauwe relatie met 30CC. Dit is een spontane verderzetting van de relatie die reeds werd opgebouwd vanuit de opleiding Drama aan LUCA School of Arts. Naast het spelen (schoolvoorstellingen, Rode Hond, ...) kunnen we ook gebruik maken van residentie- of repetitieruimtes zoals Cas-co, welke noodzakelijk zijn om als artiest (of gezelschap) te kunnen groeien.

P.S.

Met Collectief Verlof proberen we de mens en zijn (vaak onhandige) handelen te begrijpen. Hierbij onderzoeken we in welke mate we het eigenlijke conflict kunnen weglaten, zodat de voorstelling geen sensatiemoment wordt, maar liefst zoveel mogelijk vraagtekens oproept. Zonder een oordeel te vellen of onze personages te veroordelen, brengen we concrete, herkenbare situaties 'met een twist' die uitnodigen tot discussie. Hoe meer verhalen we leren kennen, hoe meer we ons kunnen verplaatsen in 'de ander', wat onontbeerlijk is voor het vergroten van empathie en misschien zelfs voor een menselijke samenleving. Want dat laatste, daar hebben we allemaal belang bij. Nu misschien nog meer dan ooit.

Artiest in Beeld

30CC brengt de Leuvense artiestengemeenschap in beeld via deze raamtekeningen.
Kom meer te weten over dit project en ontdek alle andere artiesten in beeld.


Adres

Constantin Meunierstraat 59, Leuven

Vind Bart van der Heijden op de Artiest in Beeld-kaart.

Raamtekening

Het werk van Bart van der Heijden werd verbeeld door Muriel Princen.

Meer weten?

Neem een kijkje op de website van Collectief Verlof