Een spoedcursus jazz

Van donderdag 13 tot en met zondag 23 maart is Leuven weer the place to jazz. Tijdens Leuven Jazz vind je in de hele stad concerten en evenementen met topartiesten uit binnen-en buitenland. Do you fear jazz? Weet je niet waar te beginnen? En bij wie? Wij geven je een spoedcursus jazz.

1. Beginnen bij het begin

Aan het begin van de 20e eeuw ontstaat bij de Afro-Amerikaanse bevolking in New Orleans jazz: een combinatie van blues, gospel, folk en West-Afrikaanse ritmes met Europese harmonieën en instrumenten. De rijke witte bevolking wilde eerst er niets van horen, omdat die muziek geassocieerd werd met lagere sociale klasses. Dat heeft niet lang geduurd, want al snel groeit jazz uit tot een van de populairste muziekgenres ter wereld.

Nu is jazz een van de meest veelzijdige genres ooit. Een eenduidige definitie formuleren is dan ook zo goed als onmogelijk. Jazz is een muziekstijl gebaseerd op improvisatie, met een unieke ritmische opvatting en complexe harmonieën. Je herkent de muziek vooral aan de swingende ritmes, de typische instrumenten en speelse interactie tussen de muzikanten. En soms klinkt het misschien een heel klein beetje all over the place. Smaken verschillen!

2. Heel, hééél veel keuze

Er is dan ook echt heel veel keuze. Van de rustige, melodieuze cool jazz naar de experimentele free jazz. Van swingende big bands naar meeslepende solo's op de saxofoon. 

3. Deze ken je sowieso

2 van de grootste jazzlegendes samen aan het werk. Ella Fitzgerald was een van de grootste jazz-zangeressen van de vorige eeuw, ze wordt wel eens ‘The First Lady of Song’ genoemd. Jazztrompetist Louis Armstrong was een jazztrompetist, maakte faam als zanger en was een geboren entertainer. Samen coverden ze ‘Summertime’, een aria uit een Amerikaanse folk-opera die heel vaak gecoverd wordt. En als je deze toch niet kent, dan is deze plaat meteen een ideale introductie in de jazzwereld.

4. Coffee Table Jazz

En dat bedoelen we niet denigrerend. Jazz wordt vaak opgezet als achtergrondmuziek of om op te studeren. De talloze playlists op je favoriete muziek-app zijn daar het bewijs van. Dan spreken we natuurlijk over zachte jazz, en niet de experimentele muziek van de free jazz! De muziek zorgt voor een aangename sfeer, zonder opdringerig te zijn en creëert een ontspannen omgeving, wat het stressniveau vermindert. 

5. Improviseren kan je leren!

Improvisatie is een van de key ingredients van jazz. De basis daarvan zijn jazz-standards, een repertoire aan muziekstukken die zich lenen tot variatie en bij jazzmusici gekend en geoefend zijn. Die standards worden telkens weer wat anders gebracht en zo klinkt de muziek nooit hetzelfde! 

Jazzmusici staan ook bekend om hun uitmuntend muzikaal gevoel: ze horen wat, gaan mee op de flow en geven er een draai uit. Ze spreken de taal van muziek als geen ander.

6. Je moet het live meemaken 

Alleen al om dat improviseren te zien gebeuren. Jazz is een expressief muziekgenre en de muzikanten spelen enorm op elkaar in. En wees eerlijk: alleen al een contrabas van zo dichtbij zien, is meer dan de moeite.

7. For the science teachers and the mentally ill

Nee hoor!

Helemaal klaar om in de wondere wereld van jazz te duiken? Leuven Jazz tekent dit jaar voor een XL-editie. Van 13 tot 23 maart vind je in heel Leuven de beste jazz uit binnen-en buitenland. Alle info en tickets vind je op www.leuvenjazz.be.