Acht clichés over hiphop ontkracht
In het programma van 30CC zie je iets staan dat je misschien niet meteen associeert met een cultuurhuis: hiphop. Het verdient die plek op onze podia wel dubbel en dik, want hiphop is niet alleen voor stoere gasten op straat: het is een volwaardige cultuurbeweging. Wij helpen daarom acht clichés over hiphop en breaking de wereld uit.
1. Hiphop is toch maar een random zootje van vanalles
Even een throw back: in de jaren ‘70 ontstond er een nieuw muziekgenre in de Bronx in New York. Mensen hadden zin om te feesten en deden dat gewoon op straat, op zogenaamde block parties. Dj’s loopten en draaiden bestaande muziek eindeloos door elkaar, zo werd hiphop én de bijbehorende dansstijl breaking geboren. De beats waren namelijk ideaal om op te dansen. Zet daar nog een rapper of MC bij; die brengt teksten op het ritme van de muziek en hitst het publiek op, en het feest is begonnen! De graffitcultuur ligt in het verlengde daarvan. Deze vier hoofdelementen zijn de bouwstenen van de hiphopcultuur. Geen willekeurig allegaartje van vanalles dus, maar een ware culturele beweging waarvan de subdisciplines nauw verweven zijn . Het gaat over hoe je je uitdrukt, hoe je in het leven staat en gaat samen met een sterk communitygevoel. Het is een echte way of life.
2. Speelt alles zich niet op straat af?
Hiphop, en breaking, ontstond inderdaad op straat, maar meer dan vijftig jaar later is hiphop uitgegroeid tot een volwaardige kunstvorm en kan je het ongeveer overal vinden: in dansscholen, concert- of theaterzalen, muziekstudio’s en kunstgalerijen. Hiphop is niet meer weg te denken uit de populaire cultuur en heeft heel wat andere kunstvormen sterk beïnvloed. Neem bijvoorbeeld gymnastiek, dat lijkt soms wel toevallig veel op breaking, niet? En ja hoor, je vindt hiphop ook nog altijd gewoon op straat.
3. Alleen voor coole gasten.
Daar kunnen we kort over zijn: hiphop is er voor iedereen, ongeacht je leeftijd, gender, afkomst of coolness factor.
4. Is breaking niet gewoon rondjes draaien op je hoofd?
Ten eerste, dat noemen we headspins. Ten tweede, absoluut niet. Breaking is een complexe kunstvorm die draait om creatie, expressie en muzikaliteit. Je start met een aantal basismoves, zogenaamde foundations, zoals een headspin. Eens je die onder de knie hebt, kan je daar creatief mee aan de slag en ontwikkel je je eigen moves, je signatures. En blijf vooral netjes op de beat dansen. De muziek volledig voelen is key, zelfs wanneer je een rondje op je hoofd draait.
5. Alles is een altijd wedstrijd.
Toegegeven, competitie is belangrijk. Breaking gebeurt namelijk in battles: b-boys en b-girls nemen het tegen elkaar op en battelen zo verder, tot er een winnaar uit de bus komt. Maar er heerst een enorm communitygevoel in de hiphopscene: hiphop verbindt en omarmt verschillen. Er wordt ook heel vaak samen gedanst, jammen zoals dat heet: om de beurt break je in het midden van een grote kring, terwijl de rest je aanmoedigt.
6. Waarom is dat allemaal in het Engels?
Omdat de hiphopcommunity heel internationaal is en uit de Verenigde Staten kwam overwaaien.
7. B-boys en b-girls doen maar wat op.
Niemand kan die zotte moves zomaar. B-girls en B-boys hebben een ongelofelijke controle over hun lichaam en beheersen hun signatures tot in de puntjes. Improvisatie is wel een groot deel van de kunst: op de beat bedenk je wat je wanneer danst, maar dat vraagt enorm veel training, visie en muzikaliteit.
8. Je moet baggy kleren dragen.
Niks moet, alles mag. Maar het is wel een pak comfortabeler om te breaken in een losse broek.
30CC zet sterk in op hiphop en haar aanverwante disciplines, en in oktober staat er heel wat op de agenda.
- Op 28 en 29 september host Leuven Unbreakable, het officieuze WK voor breaking. De kids battle vindt plaats in onze Schouwburg.
- Tijdens Rode Hond nemen op 27 oktober straffe b-girls en b-boys het tegen elkaar op in de Battle Shake Kids Edition in 30CC/Schouwburg
- Fred Gata staat 17 oktober met The Art of Giving bij 30CC/Wagehuys.
En eind december vindt het Belgisch Kampioenschap breaking plaats in de Schouwburg, tot dan?