BERNHARD TRILOGIE: ALLES IS RUSTIG - "REDDE WIE ZICH REDDEN KAN" GEEN SLECHTE TITEL - EIND GOED AL GOED

tg STAN
do 08/06/2017 - 18:00
Theater

Ticketprijzen

€ 32

STAN presenteert een Thomas Bernhard-marathon van zo’n zes uur. Omdat Bernhard de gewetensonderzoeker van het individu is, maar ook van de politiek en de kunst en de cultuur in het bijzonder. Omdat hij de taal plooit en breekt, omdat hij zout legt op de slakken, omdat hij zijn vinger op de wonde legt, omdat hij heilige huisjes sloopt, god noch gebod kent. Een genadeloos gewetensonderzoek, gelukkig niet zonder een flinke portie humor.

ALLES IS RUSTIG (1999) (18.00 uur - 19.30 uur)

Hoofdpersonage Moritz Meister (Damiaan De Schrijver) is een gevierd auteur, die net zijn meesterwerk 'de tetralogie' voltooid heeft. Samen met zijn vrouw (Sara De Roo) leeft hij teruggetrokken in een idyllisch huis in de Duitse Voor-Alpen. Meister wacht enkel nog op de Nobelprijs om volmaakt gelukkig te zijn.

Bernhard hekelt de ijdelheid, de zelfingenomenheid en de decadentie van cultuurmensen en intellectuelen die aan de zijlijn toekijken en steevast holle bespiegelingen maken.

(pauze 90 minuten)

"REDDE WIE ZICH REDDEN KAN" GEEN SLECHTE TITEL (2005) (21.00 uur - 22.15 uur)

Jolente De Keersmaeker, Sara De Roo en Damiaan De Schrijver maken een opvolger van 'Alles is rustig' . Onder de titel '"Redde wie zich redden kan" geen slechte titel' (uit 'Am Ziel' 1981) spelen ze een aantal van Bernhards 'Dramolette'. Nog explicieter dan in 'Alles is Rustig' ontleedt Bernhard in deze 'minidrama’s' genadeloos het complexe, onverwerkte Duitse naziverleden én het sluimerende fascisme in onze maatschappij.

(pauze 30 minuten)

EIND GOED AL GOED (2013) (22.45 uur - 23.30 uur)

Na 'Alles is rustig' en '“Redde wie zich redden kan” geen slechte titel' maken Jolente De Keersmaeker, Sara De Roo en Damiaan De Schrijver het derde deel van de Thomas Bernhard-trilogie: 'Eind goed al goed', naar 'Am Ziel' (1981).

In 'Am Ziel' wordt de talentvolle toneelschrijver van het stuk "Redde wie zich redden kan" na de première uitgenodigd aan zee door een weduwe en haar dochter.

Credits

ALLES IS RUSTIG (1999)

van en met Jolente De Keersmaeker, Sara De Roo, Damiaan De Schrijver en een gastacteur tekst naar Über allen Gipfeln ist Ruh première 12 mei 1999, Vooruit

"REDDE WIE ZICH REDDEN KAN" GEEN SLECHTE TITEL (2005)

met Jolente De Keersmaeker, Sara De Roo en Damiaan De Schrijver tekst naar Dramolette (Freispruch, Eis, Maiandacht, Match en A Doda) première 16 februari 2005, Kaaitheater

EIND GOED AL GOED (2013)

van en met Jolente De Keersmaeker, Sara De Roo en Damiaan De Schrijver tekst naar Am Ziel première 23 april 2016, Kaaistudio’s

De spelers hebben een tijdje geleden beslist om twee jonge pas afgestudeerde acteurs bij de Bernhard-trilogie te betrekken. Sara Haeck en Jonas De Vuyst hebben in deel 1 en deel 2 een kleine rol op de scène. In deel 3 nemen ze op een bepaald moment de rol van Sara De Roo en Damiaan De Schrijver over.

www.stan.be

Ticketprijzen

€ 32